Index Vakbarát Hírportál

Most már a Lenovóé a Motorola

2014. október 31., péntek 10:37

A Lenovo és a Google a csütörtökön bejelentette, hogy lezárult a Motorola Mobility akvizíciója. A Lenovo teljes tulajdonú leányvállalatként fogja működtetni a Motorolát, amelynek székhelye Chicagóban marad. Az ügylet lezárásával a Lenovo egy új portfólióval rendelkező vállalattal bővül, amely világszerte közel 3500 munkavállalót alkalmaz – ebből 2800-at az Egyesült Államokban.

„Ma egy történelmi jelentőségű mérföldkőhöz ért a Lenovo és a Motorola – együtt készek állunk a versenyre, a növekedésre, a globális okostelefonpiac meghódítására. A 3. számú pozíció megerősítésével igazi kihívói leszünk a két legnagyobb okostelefongyártónak, azt kínálva a vásárlóknak, amire szükségük van – választékot, versenyképes termékeket és az innováció új hullámát” – nyilatkozta Jang Jüan-csing, a Lenovo elnök-vezérigazgatója.

„A Motorola nagyon jó kezekben van a Lenovónál, amely mindent megtesz a kiváló minőségű eszközök készítése érdekében” – kommentálta a tranzakciót Larry Page, a Google vezérigazgatója.

A Google az igazi kincset nem adja át

Liu-csün, a Lenovo ügyvezető alelnöke és a Lenovo Mobile Business Group elnöke lett a Motorola igazgatótanácsának elnöke. Rick Osterloh, a Motorola veteránja marad a Motorola elnöke és ügyvezető igazgatója.

A Google megtartja a Motorola Mobility szabadalmi portfóliójának nagyobbik részét, míg a Motorola jogosultságot kap a gazdag portfólió és más szellemi tulajdon használatához. A Motorola megtart több mint kétezer szabadalmat, számos szabadalmi keresztlicencelési megállapodást, a Motorola Mobility márkát és a védjegy portfóliót.

A vételár hozzávetőlegesen 2,91 milliárd dollár (zárás utáni kiigazításokkal módosulhat), amelyből 660 millió dollárt készpénzzel fizettek ki, továbbá közel 520 millió, újonnan kibocsátott, 750 millió dollár összértékű, a forgalomban lévő értékpapírok 4,7 százalékát képviselő Lenovo-részvényt adtak át záráskor a Google-nak. A fennmaradó 1,5 milliárd dollárt hároméves kötelezvény (promissory note) formájában fizetik meg. Egy megközelítőleg 228 millió dolláros készpénzkompenzációt fizetett a Lenovo a Google-nak a Motorola által a zárás időpontjában birtokolt készpénz és működő tőke állomány után.

Rovatok