Index Vakbarát Hírportál

13 évesen kapott befektetést az Inteltől

2014. november 5., szerda 11:19

Shubham Banerjee sztoriját gyorsan felkapta a nemzetközi sajtó, a fiatal középiskolás ugyanis megépített egy működőképes Braille-nyomtatót, a hasonló eszközök árának a töredékéért. Az első változat a Lego Mindstorms robotépítő készletből lett összerakva, a második azonban már rendes terméknek néz ki, amit akár boltokban is lehetne árulni.

Az egész úgy indult, hogy egy helyi adománygyűjtő szervezet bedobott egy szórólapot a Banerjee család postaládájába, láttássérültek megsegítéséhez kértek támogatást. Shubham ezelőtt sohasem gondolt rá, hogy milyen lehet az ő életük. Amikor megkérdezte apját, hogy a vakok hogyan olvasnak, csak azt a választ kapta: "Keress rá a Google-ön".

Shubham pontosan ezt tette, és így jött rá arra, hogy a Braille-nyomtatók őrült drágák, kétezer dollárnál többe kerülnek. Azt is tudta, hogy ekkora kiadást sokan nem engedhetnek meg maguknak.

Három hónapon át dolgozott a családi konyha étkezőasztalán a legóval, amíg el nem készült a printere. Bejárta az Egyesült Államokat, hogy bemutassa a Braigo névre keresztelt terméket, és azóta készített egy második verziót belőle. Már csak egy kis pénzre volt szüksége ahhoz, hogy a prototípusát nagyobb mennyiségben le tudja gyártatni, és tényleg piacra tudja dobni a terméket. Erre lesz jó az Intel Capital befektetése. Az összeget nem hozták nyilvánosságra.

Rovatok