Index Vakbarát Hírportál

Magyar módszerrel tüntetnek Amerikában

2014. november 6., csütörtök 13:05

Csütörtök este több tüntetés lesz az Egyesült Államok nagyvárosaiban, köztük Washington D.C.-ben a Fehér Ház előtt, mert sokan ellenzik az internet semlegessége ügyében hozott hatósági döntést. A tüntetések szervezői a magyar internetadó elleni tüntetésekből merítettek ötletet, és arra kérik a résztvevőket, hogy a fejük fölé tartott telefonokkal, laptopokkal és tabletekkel világítsanak, azt szimbolizálva, hogy fény derül a szövetségi kormány állítólagos korrupciójára. A sokezer mobiltelefonnal világítást a hongkongi tüntetéseken látthatta először a világ, de az amerikai szervezők a magyarokra hivatkoztak a tüntetés hasonló témája miatt.

A Wall Street Journal üzleti napilap múlt héten írta meg, hogy a Szövetségi Kommunikációs Hivatal (FCC) egy hibrid javaslattal fog előállni. Ennek értelmében a szélessávú hozzáféréseket részben ismét szabályozni fogják. Azt azonban nem tiltják meg a netszolgáltatóknak, hogy speciális megállapodásokat kössenek a tartalomgyártó cégekkel.

Ez akár azt is eredményezheti, hogy a nagyobb, komolyabb bevétellel rendelkező tartalomgyártók jobb minőségű vonalat kapnak, a weboldalaik gyorsabban töltődnek be a böngészőkben, és a kisebb, épp csak elinduló új webes szolgáltatások hátrányba kerülhetnek velük szemben.

A hazánkban bevezetni tervezett internetadóval kapcsolatban is felmerült, hogy a kormány ezzel burkoltan előnyben részesíti azokat az IP-alapú tartalmakat, amelyek nem a szabad interneten jutnak el a fogyasztókhoz, hanem például az IPTV-n, a szolgáltató set top boxán keresztül. Ezek a tartalmak mentesültek volna az adó hatálya alól, míg az internetelérésen át terjedő, hasonlóan nagy forgalmat generáló videók után adózni kellett volna.   

Az FCC azt nyilatkozta, hogy még nem döntöttek ez ügyben, továbbra is vizsgálják a lehetőségeket.

Egy amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság tavasszal érvénytelenítette azt az amerikai kormányzati szabályozást, amely arra kötelezte az internetes szolgáltatókat, hogy minden netes forgalmat egyenlő elbánásban részesítsenek. Vagyis a mobil- és az internetszolgáltatóknak azóta jogukban állt olyan szerződéseket kötni, amelyek keretében gyorsabb hozzáférést biztosíthatnak a hálózataikon áthaladó egyes különleges tartalmaknak.

Korábban az FCC azt képviselte, hogy az internetes szolgáltatóknak minden webforgalmat azonos módon kell kezelni, és a fogyasztóknak a netsemlegesség elve alapján azonos hozzáférést kell biztosítani. Az FCC elnöke, Tom Wheeler már akkor jelezte, hogy a bírósági döntés értelmében új szabályokra lesz szükség. 

Rovatok