Index Vakbarát Hírportál

Obama kiállt az internet semlegessége mellett

2014. november 10., hétfő 23:01

Barack Obama amerikai elnöke hétfőn kiállt az internet semlegessége mellett, leszögezve, nem lehet megengedni, hogy egyes tartalomszolgáltatók adatai, miután fizetnek ezért az internetszolgáltató cégeknek, másokénál gyorsabban közlekedhessenek a világhálón, írja az MTI.

Egy telefonáló sem szenved hátrányt amiatt, mert a hívott fél egy másik szolgáltató előfizetője. Ugyanezen okból egy adatcsomag továbbítása sem kerülhet hátrányba hasonló helyzetben

- mondta Obama, aki szerint az új FCC-szabályozásnak egyértelműen ki kell zárnia a szóban forgó háttéralkukat.

Az amerikai szövetségi kommunikációs bizottság (FCC) a közeljövőben dönt arról, milyen messzire menjen el annak érdekében, hogy megvédje az internetezőket a netsemlegességet sértő háttéralkuktól. Ezeket az alkukat jellemzően az internetszolgáltató cégek, amilyen például Verizon vagy az AT&T próbálják rákényszeríteni olyan tartalomszolgáltatókra, mint a Netflix és a Youtube. Az FCC dönteni fog arról, hogy közszolgáltatóknak minősítse-e az internetszolgáltatókat, lehetővé téve a szigorúbb központi szabályozást. Arról is határozni fog, hogy milyen mértékben szóljon bele az internet- és tartalomszolgáltatók közötti megállapodásokba.

Ezen megegyezések értelmében a kábel- vagy telefonszolgáltatók fizetség ellenében egyes tartalmaknak "gyors sávot" biztosítanának, egyenlőtlen helyzetet teremtve a fizető és nem fizető cégek között a világhálóhoz és így a fogyasztókhoz való eljutásban.

A telekommunikációs iparág érdekvédelmi szervezete szerint Obama nyilatkozata eltúlzott és nem vesz figyelembe más szempontokat. Álláspontjuk szerint nem lehet múlt századbeli közszolgáltatási szabályozást alkalmazni a dinamikusan fejlődő szélessávú mobil hálózatokra. Az iparág képviselői általában elkötelezettek a nyitott internet mellett, de több rugalmasságot szeretnének szolgáltatásaik összeállításában és értékesítésében.

Az Internet Association, ami olyan tartalomszolgáltatókat tömörít, mint a Netflix, a Twitter, az eBay és a Google, örömmel fogadta Obama javaslatát.

Rovatok