Index Vakbarát Hírportál

Budapesten már járnak az Uber autói

2014. november 12., szerda 12:08 | aznap frissítve

Ma elindult Magyarországon is a privát taxizásban utazó Uber, ami egyben a világ legértékesebb startupja. A cég nemrég elindította hivatalos magyar nyelvű blogját is. A Cink szerint már legalább három Uber-autó szeli Budapest utcáit, egyet már mi is kipróbáltunk, és valószínűleg csak idő kérdése, hogy jelentősen megszaporodjanak. 

Az Uber egy okostelefonos alkalmazás, amiben egy gombnyomással hívhatunk magunknak Uber-taxit, térképen látjuk, éppen hol jár, majd ha elvitt a célpontunkhoz, az alkalmazás a GPS által mért adatok alapján kártyás utalással elintézi a fizetést is (borravaló adására nincs lehetőség).

Az Uber lényege, hogy kiiktatja a taxitársaságokat: közvetlenül összekapcsolja az utasokat és a taxisokat. Bár az Uber jogi vitákban arra hivatkozik, hogy csak közvetítők, a szerződés mindig az utas és a taxis között jön létre, valójában alkalmaznak hivatásos sofőröket. A taxisok szerint a cég tisztességtelen konkurenciát jelent, több városban tüntettek már ellene.

Kipróbáltuk

Szerda koraeste ki is próbáltuk az Ubert Budapesten: az Index óbudai szerkesztőségéből a belvárosi bulinegyedbe utaztunk Uberes autóval.

»»»Olvassa el tesztünket itt, csütörtökön pedig videónkat is megnézheti majd, melyben az Ubert élesben hasonlítjuk össze a Wundercarral és egy hagyományos taxitársaság szolgáltatásával.

Az UberX (ami a sima sofőröket jelenti, amivé egyszerű regisztráció után válhat szinte bárki) budapesti árai a következők:

A minimum díj 400 forint, a lemondás ára 600.

Rovatok