Index Vakbarát Hírportál

Flopiról salátára váltott a Toshiba

2014. november 14., péntek 16:23

A Toshiba profiljától teljesen eltérő üzletbe kezdett: zöldségtermesztésbe. Ősszel átrendezték egy toki melletti, 1994 óta üresen álló gyár tisztaszobáját: korábban flopikat gyártottak itt, most salátákat és más zöldségeket termesztenek. A termékek hónap végétől már a piacon lehetnek.

A gyárban a Toshiba szerint 300 millió fej salátát tudnak termeszteni egy év alatt, ami a maga nemében a legnagyobb ilyen Japánban. A saláták mellett kétféle spenótot, endíviát (salátakatáng), mángoldot, bormustárt és mizunát termesztenek. A tervek szerint értékesebb növényeket is nevelnek majd, például gyógynövényeket; citromfüvet, bazsalikomot,  kaprot, fodormentát és koriandert

Mint sok más elektronikai gyártó, a Toshiba is durván visszaesett a globális pénzügyi válság idején, így most más forrásokat keres a növekedésre. A vezetők szerint a várható bevétel ebből 50 millió dollár körül lesz. Ugyanilyen mezőgazdasági egységeket hoznának létre Oroszországban és a Közel-Keleten is, ahol a klíma önmagában nem elég jó a termesztéshez.

Az üzemben rengeteg Toshiba-terméket használnak, ultraibolya világítást fertőtlenítéshez, légkondicionálást, címkézést, antibakteriális tisztítótechnológiát, monitorozó szoftvereket, biztonsági kamerákat.

Az üzemben a világítás és a víz kontrollálásával szabályozni tudják a hungarocell lapokban növekedő növényeket, tápértéküket, ízüket. Emiatt drágák is lesznek.

Rovatok