Index Vakbarát Hírportál

12 000 km-t utaztak egy alkalmazás miatt

2014. november 16., vasárnap 22:33

Már közel százezren letöltötték a Ready nevű androidos tárcsázóprogramot, amit egy magyar csapat Chilében fejlesztett ki. Cikkünkből kiderült, hogy miért pont oda mentek, és mit akarnak ezzel az egésszel.

Az alapeszközök működését kevesen kérdőjelezik meg, pedig a továbbfejlesztés hálás feladat: sok ember jár jól a változással. Ilyen eszköz a mobilok tárcsázója is, ami végtelenül primitívnek tűnhet. Kellenek gombok a tárcsázáshoz, és egy híváslista meg egy névjegyalbum, hogy el tudjuk tárolni a gyakran hívott számokat. De ha jobban megvizsgáljuk a telefonhívás folyamatát, hamar rájövünk, hogy több eszközre is szükségünk van. A megbeszéltek alapján szoktunk bejegyzést készíteni a naptárunkban, esetleg emailben elküldünk egy memót. Ezt ismerte fel a Ready nevű app magyar fejlesztőcsapata, akik Chilében rakták össze a szoftverüket.

Már eldőlt, hogy egyszer céges lámánk lesz. Az a szomorú, hogy ettünk is lámahúst, és nagyon finom. Ahogy a tengerimalac is.

A Ready háromfős csapata, Kindler András, Zsédely Balázs és Vörös Gyula, a Kitchen Budapest technológiai központ belvárosi laborjában kezdték el a munkát. Egy évvel ezelőtt azonban megpályázták és elnyerték a Startup Chile inkubátorprogram támogatását, így kerültek fél évre a dél-amerikai állam fővárosába, Santiago de Chilébe. Ott élesítették az első verziót, amit több mint 90 ezren letöltöttek, pedig semmit sem költöttek reklámra, és a terveik nagy részét csak ezután fogják megvalósítani.

Egyszerű alkalmazás a Ready, hiszen a telefon alapfunkcióját javítja: a telefonálást. Telepítés után megkérdezi, hogy hozzáférhet-e a Google-fiókunkhoz, hogy kezelni tudja az ott tárolt névjegyeket és más, telefonáláshoz kapcsolódó információkat, engedélyt kér ahhoz, hogy átvegye a hívások kezelését a mobilunk gyári tárcsázójától.

A nyitóképernyő csempés felületén a legutóbbi hívások és a legfontosabb kapcsolatok jelennek meg. Alapból csak fényképek vannak, de be tudunk kapcsolni extra adatokat, hogy a hívások időpontja is látszódjon. A program kezelése egyszerű, balra lapozva jutunk el a beállításokhoz, jobbra lapozva a névjegyalbumba. A névjegyeket nagyon látványosan tudunk végiglapozni: a kezdőbetű kiválasztása után a kijelzőn tartjuk az ujjunkat, és elkezdünk körözni vele, mintha egy virtuális tárcsát tekernénk.

Az óceánpart másfél órára van a fővárostól, a másik irányban az Andok ugyanilyen messze. Csak el kell dönteni, hogy szörfözni akarsz-e, vagy snowboardozni. 

Kedvenc funkcióm a Readyben az az információs lap, mely a bejövő hívásoknál és a beszélgetések után jelenik meg, az ismerősünk fényképével és nevével. Ez nemcsak szebb minden eddig látott gyári megoldásnál, hanem még hasznos is. Lefelé gördítve végig tudjuk nézni a kommunikációs előzményeket, míg a gombokkal gyorsan naptárbejegyzést tudunk írni, visszahívhatjuk az illetőt, esetleg írhatunk neki sms-t vagy emailt.

A tárcsázóprogram ingyenes, de vannak benne fizetős funkciók, mint például a háttérszín kiválasztása és az egyedi csengőhangok beállítása. Zsédely Balázs, aki a csapatban az üzleti ügyeket viszi, a fejlesztés következő fázisát is elárulta: havidíjas  szolgáltatást terveznek, amivel a mobilokat és a számítógépeket kötik össze. Mint elmondta, másfél évre előre megvannak a tervek. A szervereken és az Androidon futó app fejlesztését Vörös Gyula irányítja.  

Santiagóban előbb volt bringánk, mint lakásunk. A légszennyezettség magas, de tiszta időben látszik az Andok. Hangulatos hely, mindig történik valami az utcán, és mindenhol szól a zene.

Nagyon jól sikerült az alkalmazás bevezetése - mondta Kindler András, aki az androidos fejlesztés mellett egy kis píárral is foglalkozik; korábban a Mobilarénánál dolgozott újságíróként. „Volt egy forgatókönyvünk, hogy miként fog hétről hétre egyre több ember csatlakozni a tesztelőkhöz, de egyszer csak azt vettük észre, hogy másodpercenként 10-20 új érdeklődő esik be” - idézte fel Kindler azt a pillanatot, amikor a nemzetközi szaksajtó rátalált az alkalmazásukra, és a cikkek nyomán pár százról több tízezerre nőtt a felhasználók száma.

Amikor megjelent az első végleges verzió, pont mielőtt hazajött a csapat Chiléből, már 25 ezren letöltötték az appot. Most a Ready-sek megint a Kitchen Budapestben dolgoznak, és év végéig eldöntik, hogyan tovább. Addigra kiderül, hogy hoz-e elég bevételt az app, vagy muszáj lesz befektetőt keresni a folytatáshoz.

Társadalmi munka

Chile a világ végén van, de az állam kitalált egy ösztöndíjprogramot, amivel kapcsolatot tudnak teremteni más országok mérnökeivel, fejlesztőivel. A Startup Chile program már a kilencedik generáción van túl, ennek keretében adnak pénzt körülbelül száz pályázónak repjegyre, szállásra és megélhetésre. A kint tartózkodás során néha be kellett mutatni, hogyan haladnak a fejlesztéssel, de a támogatásért nem vártak el semmilyen teljesítményt, és az alakuló cégekből sem kértek tulajdonrészt.

Az állami szervezetnek egyetlen feltétele van csupán, hogy a résztvevők adjanak vissza valamit a chilei társadalomnak. A Ready-sek többek között nőket tanítottak programozni, szerveztek egy Google I/O Extended rendezvényt, Meetupokat, és startup versenyen zsűriztek. A végén pedig elnyerték a legkeményebben dolgozó csapatnak járó elismerést. Amit az alkalmazás minősége és a letöltések száma is megerősít.

Rovatok