Index Vakbarát Hírportál

9 milliót értek a 30 éve elásott videojátékok

2014. november 17., hétfő 13:31

37 ezer dollárért (9 millió forintért) keltek el az Ebayen az Atari harminc évvel ezelőtt szemétre vetett videojátékai – írja az MTI. A játékokat az új-mexikói Alamogordo szeméttelepéről bányászták ki idén áprilisban. A megtalált 1300 Atari-videojáték közül 800-at fognak értékesíteni, első körben 100 példányra lehetett licitálni.

A legmagasabb leütési árat az E.T. The Extraterrestrial érte el, amely a nagy sikerű Spielberg-film nyomán készült, és a maga idejében a világ legrosszabb videojátékának tartották. Az eredeti csomagolásban lévő példány 1537 dollárt ért a kanadai vásárlónak.

Az Atari 1982 karácsonyán dobta piacra az Atari 2600 konzolra szánt E.T.-videojátékot, amely az elsők közé tartozott a filmekből született videojátékok közül. A vásárlók azonban tömegével küldték vissza a cégnek, és a játék rémes kritikákat is kapott. Sokan úgy vélték, nagy szerepe volt abban, hogy a nyolcvanas években összeomlott a videojáték-piac.

Az Atari sohasem erősítette meg, hogy szemétre dobta volna a játékot, és az újságírókat annak idején nem engedték a helyszínre, amikor az Atari kamionjai megérkeztek a cég El Pasó-i telephelyéről, Texasból. A játékok Új-Mexikóba szállításáról és eltüntetéséről viszont akkoriban a New York Times is beszámolt.

Több hónapnyi egyeztetés után a filmesek idén április 26-án, a lebetonozott szemétlerakó alól hozták a felszínre a játékokat, több mint 50 ezer dolláros költségen. Az E.T. mellett a Centipedes, a Warlords és az Asteroids című játékok példányai is előkerültek. Az E.T.-videojáték történetéről és az ásatásról szóló dokumentumfilm, amelyet a LightBox Entertainment és a Fuel Entertainment jegyez, csütörtökön jelenik meg.

Joe Lewandowski, a filmek tanácsadója elmondta, hogy november elején egy római múzeumban kiállítás nyílt a játékok feltárásáról. A tárlaton még a szeméttelepről származó hulladékok is helyet kaptak.

Folyamatosan kapok üzeneteket a világ minden tájáról, hogy van-e még eladó játék

– nyilatkozta Lewandowski.

A kiásott kazetták Alamogordo tulajdonát képezik, mert azokat a város területén találták. Az eladásukból befolyó összeg a városhoz és a Tularosa Basin Historical Society-hez kerül. Az eladásra szánt további kazettákat a következő néhány hétben bocsátják árverésre az Ebayen.

Rovatok