Index Vakbarát Hírportál

Új cápariasztót tesztel Dél-Afrika

2014. november 17., hétfő 19:22

A cápatámadások világszerte több tengerparton gondot okoznak. Dél-Afrikában például Floridai Egyetem adatai szerint 2004 és 2013 között 13 halálos támadás történt. Ezt a helyzetet szeretné egyszer és mindenkorra megoldani KwaZulu-Natal tartomány Cápaügyi Bizottsága egy új módszerrel, amely távol tartja a veszélyes állatokat a parttól.

A módszer célja, hogy úgy védje meg a fürdőzőktől a ragadozókat, hogy közben utóbbiaknak se essen bántódásuk. Nem fizikai akadállyal zárja el a cápáktól a strandokat, hanem egy cápákra szabott riasztórendszerrel ijeszti el őket.

A kutatók kifeszítettek és a tengerfenékhez rögzítettek egy száz méter hosszú kábelt Cape Town egy kis öblében. A kábelre elektródákat erősítettek, amelyek egy alacsony frekvenciájú, kis energiájú elektromos mezőt hoznak létre, amely bizonyítottan elriasztja a cápákat. Úgy tűnik, menekülnek az áram elől, amely ingerli a szemüket, orrukat és kopoltyújuk környékét, ahol az állatok az átlagosnál érzékenyebbek.

A cápariasztó szerkezet emberekre nem veszélyes, mert a kábelt elfedik, az elektródákhoz hozzáérve pedig csak egy kis csípést éreznének a strandolók. A technológiát kifejlesztő szakemberek létrehoztak egy hordozható, egyszemélyes eszközt is, amely a cápák közé keveredő búvárokat is szörfösöket védi a támadásoktól.

Az eljárást további 5 hónapon át tesztelik még a Glencairn nevű strandnál, amelyet azért választottak ki a kutatók, mert nagyon sűrűn látogatják a cápák, ugyanakkor a tiszta vize miatt könnyebb lesz felügyelni a teszteket, és látni, hogy valóban működik-e a módszer középtávon is. Ha sikeres lesz, az új technológia gyorsan elterjedhet világszerte. Ennek az állatvédők is örülnének, akik sokat kritizálják a Dél-Afrikában az elmúlt 50 évben használt cápahálókat, amelyekben gyakran az elkapott állatok gyakran elpusztultak.

Rovatok