Index Vakbarát Hírportál

Brutális szuperszámítógépeket építtet az USA

2014. november 17., hétfő 14:58

Az Egyesült Államok néhány éven belül visszaveheti a vezetést Kínától a szuperszámítógépek versenyében, mert minden eddiginél gyorsabb gépek építésébe kezdtek. Ráadásul rögtön kettőbe is.

A szuperszámítógépek a tudománytól a hadászaton át számtalan nagy számításigényű területen nélkülözhetetlen segítséget jelentenek. Mindemellett azonban óriási verseny is folyik a leggyorsabb gépeket megépítő nemzetek között. A világ legnagyobb sebességű számítógépeit évente kétszer rangsoroló TOP500 lista jelenlegi éllovasa a tavaly június óta magasan vezető, kínai Tianhe-2.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma azonban 325 millió dolláros szerződést kötött az IBM-mel és az NVIDIA-val, hogy a két techcég közösen két új szuperszámítógépet építhessen. A gyorsabb modell a Summit nevet fogja kapni, az Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban áll majd, és az elméletileg elérhető csúcssebessége 150-300 petaflops lesz. A Sierra nevű kistestvére a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban kap majd helyet, és 100 petaflops környékén fog mozogni a csúcssebessége. A mostani rekorder Tianhe-2 maximuma 55 petaflops, vagyis már a Sierra is kishíján rádupláz majd. (A flops a másodpercenként elvégzett lebegőpontos műveletek száma, ebben szokás mérni a számítógépek sebességét.)

ASummit tudományos célokat fog szolgálni, a Sierra pedig az USA atomvédelmi programjának lesz fontos eleme. Várhatóan mindkettő 2017-re készül majd el.

Rovatok