Index Vakbarát Hírportál

Képzelt virsli visz el a nirvánába

2014. november 18., kedd 09:33

Salvador Dalí szelleme járta be a Capa Központot, ahol egy nő az alábbi furcsa monológot duruzsolta bele a fülembe:

Mondok egy mesét, jó? Egy nagy erdőben vagyunk, és az ösvényen egy kis házikóhoz érünk...
Ajjaj, ez így nem lesz jó!
Mi ez ronda, félelmetes a szikla előttem?
Beszéljünk inkább ételekről. Legyen mondjuk fánk? Málnával, fehércsokival. Á, nem működik.
Akkor legyen virsli, mustárral.
És igen! Eltűnt a szikla, csak valami vizet látok, végre tök nyugis minden.

A jelenet szürrealitását fokozza, hogy mindketten bedrótozott fejjel ültünk egy tágas kiállítóteremben, ahol a Kitchen Budapest hekkerlabor ösztöndíjasai mutatták be csúcstechnikás játékszereiket.

A nő által kitalált dolgokat egy fejhallgatón át, becsukott szemmel hallgattam, és eközben a fejemre erősített Epoc nevű szerkezet mérte az agyhullámaimat. Amikor a mese kellemetlen érzéseket ébresztett bennem, akkor ez alapján a nő által viselt Oculus Rift rondább tájat vetített, ellenben a mustáros virsli – az ebédidő közelében jártunk – telibe talált, majdnem eljutottunk a virtuális nirvanába.

A Capa Központban hétfőn megnyitott Kép és képtelenség kiállításon a legmenőbb csúcstechnikás eszközöket – Oculus Rift, Google Glass, Leap Motion, Xbox Kinect és Google Glass – tudjuk kipróbálni. „Meg akartuk mutatni a  fiataloknak, hogy másképp is használni lehet használni ezeket a technológiákat, amelyek a következő években meg fogják határozni az életüket” - mondta Nemes Attila, a kiállítás kurátora.

A népszerű Tiny Wings nevű mobilos játékot, amit eredetileg a kijelző megérintésével kell irányítani, a Capa Központban egy Xbox Kinect előtt hadonászva tudjuk kipróbálni, így az egyszerű unaloműző játék percek alatt leizzaszt minket. A mozgásérzékelő Motion Leap vezérlővel pedig a saját hangunkat kell két kézzel megragadni, és addig nyúzni, amíg horrorfilmbe illő háttérzaj nem lesz belőle.

„A nulladik napi próbára mindenki behozhatta a gyerekeit, és alig tudtunk bezárni” - mondta Nemes, miután felvetettem, hogy ide egészen biztosan elhozom a kölköket. Videojátékot már láttak, de amit a Capa Központban találunk, az egészen más, sokkal kreatívabb és meglepőbb felhasználása a minket körülvevő hightechnek. Ezeket a csúcskütyüket már csak azért is érdemes egy ilyen kiállításon kipróbálni, mert garantáltan nem másznak az arcunkba bolti eladók, hogy ránk sózzanak egyet.

Rovatok