Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz béna programozó Barbie

2014. november 21., péntek 19:58

Visszavonulót fújt a Mattel, miután a programozó nők pengellérre állították a 3-7 éves kislányoknak szánt szexista könyve miatt. Az "Én is lehetek informatikus" (angolul: I Can Be a Computer Engineer) című kiadványban Barbie elvileg mérnöknek készül, csak hát eléggé béna, és mindig a fiúk segítségére van szüksége.

A könyv tele van súlyos sztereotípiákkal: kiderül, hogy Barbie valójában csak a dizájnról ötletel, Steve és Brian segít megvalósítani azokat. Mondhatnánk, hogy jó kis csapatmunka ez, de elég keményen le vannak osztva benne a szerepek. Barbie még egy furcsa számítógépes vírust beenged a gépére, ami miatt eltűnik Steve házija, és megint a srácok találnak megoldást.

Az Amazon könyváruházban az olvasók darabokra szedték a könyvet a bénázó Barbie miatt. A 15-20 éves karriert felmutató programozónők pedig a mesehős Facebook-oldalára üzentek, hogy álljon már meg a menet. 

A Mattel sajnálatát fejezte ki a 2010-ben kiadott könyv miatt, és közleményében kihangsúlyozta, hogy hitük szerint azt kellene közvetíteniük a lányok felé, ők is bármire képesek.

Rovatok