Index Vakbarát Hírportál

Vírust találtak az elektronikus cigarettában

2014. november 24., hétfő 11:58

Az elektronikus cigaretták jobban kímélik a tüdőnket, mint a papírba sodort dohány, de a számítógépünket könnyen tönkretehetik. Az e-cigarettákra praktikus okokból gyakran szerelnek usb portot, mert így nemcsak konnektorból tudjuk azokat tölteni, hanem akár a számítógépről is. Ez azonban komoly veszélyeket rejt, mert egyre gyakoribbak a hardverekre telepített vírusok, amelyek az usb porton keresztül meg tudják fertőzni a rendszereinket.

Gyanús változás 

Egy vállalatvezető számítógépén találtak rá a vírusra, melynek az eredetét nehéz volt megtalálni. A  Redditen megírt sztori szerint a cég informatikusai már minden lehetőséget megvizsgáltak, de a rendszerekben semmilyen nyomot nem találtak. Végül feltettek a cégvezetőnek egy kérdést:

Mostanában változott valami az életében?

A válasz pedig az volt, hogy a cigarettáról átváltott e-cigire. Így terelődött a gyanú a számítógépen töltődő eszközre, és meg is találták rajta a kártékony kódot.

Az elektronikus cigaretta csak egy újabb példa a hardverben elrejtett vírusokra; korábban mp3-lejátszókon, digitális képkereteken találtak ilyen programokat. Sajnos egyre gyakrabban számíthatunk usb-n terjedő kártevőkre, mert az eszközöket vezérlő csipeket viszonylag védtelenek, könnyen át lehet azokat programozni.

Vállalati környezetben érdemes letiltani a számítógépek usb-portját, vagy legalább annyit megtenni, hogy azokra csak hitelesített eszközöket lehessen rácsatlakoztatni. Otthon azonban csak a rendszeresen frissített vírusirtó, és a megbízható eszközök használata véd meg minket az elektronikus cigarettázás káros hatásaitól.   

Rovatok