Index Vakbarát Hírportál

3 milliárd ember internetezik

2014. november 25., kedd 13:33

Az internezetők száma meghaladta a 3 milliárdot, közölte jelentésében az ENSZ szakmai szervezete, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU). Az a meglepő, hogy még mindig a fejlett országokban a legnagyobb a növekedés, éves szinten 8,7 százalék, és a fejlődő országokban csak 3,3 százalékos volt bővülés. Az átlag 6,6 százalék.

Még így is drámai volt a változás a szegényebb országokban, amelyekben összességében megduplázódott a netezők száma 2009 és 2014 között. Egyelőre nem tudjuk, hogy miként jut internethez a maradék 4,3 milliárd ember, akinek most nincs hozzáférése. Nagy részük fejlődő országban él, és a fejletlen infrastruktúra a netezés legnagyobb akadálya. A világhálót nélkülöző emberek zöme vidéki.

Az ITU sem túl optimista: terveiben az szerepel, hogy 2020-ig további másfél milliárd embert segít interneteléréshez jutni. Ebben fontos szerep juthat a mobilszolgáltatóknak, hiszen azok most is jól lefedik a lakosságot. A jelentés szerint 7 milliárd mobil előfizetés van, és az ITU becslése szerint legfeljebb 450 millió ember élhet olyan részén a világnak, ahol mobilozni sem lehet.

Rovatok