Index Vakbarát Hírportál

Eddig nem látott szemszögből az amerikai rakéta felrobbanása

2014. november 25., kedd 22:15

Már több hét eltelt az Orbital Sciences Antares rakétájának kilövés utáni felrobbanása óta, de most új felvételek kerültek nyilvánosságra a balesetről, írja az NBC News.

A videóban négy különböző, de mindegyik esetben közeli kameraállásból mutatják az Antares kilövését. Van olyan kamera, aminek a felvételét eddig zárolták a vizsgálat idejére, ezért lett csak most nyilvános. Az egyik kamera pont egy olyan részen volt, ahova a darabok és égő részek repültek.

Antares rakéta felrobbanása több kameraállásból

Október 28-án indítás után robbant fel az Orbital Sciences nevű, polgári űrcég Antares hordozórakétája, amely a cég szintén saját fejlesztésű, Cygnus elnevezésű teherűrhajóját szállította volna az űrbe. A Cygnusszal a Nemzetközi Űrállomásnak szánt kéttonnányi ellátmány és felszerelések semmisültek meg, ez komoly veszteség az űrhivatalnak.

Az Orbital néhány héttel az eset után azt állította, hogy a hajtómű hibája miatt robbant fel a rakéta. A vizsgálat ugyanakkor még folytatódik, habár a cég jelezte, nem használja ezt a hajtóművet a továbbiakban a rakétáihoz.

Rovatok