Index Vakbarát Hírportál

Jackie Chan fokozza az energiatermelést

2014. november 26., szerda 15:17

Az online videotékák és hd tévécsatornák korában kissé elavultnak mondható a bluray, de az optikai adattároló még jó lesz valamire: egy kis módosítással növelni tudja a napelemekre eső fény mennyiségét.

A bluray korongok alját azért látjuk színesnek, mert a mikroszkopikus barázdákon megtörik a fény. Ezt hívják a fizikusok szerkezeti színnek, amikor nem festékanyag, hanem a fénytörés miatt látunk színesnek egy tárgyat.

Az amerikai Nothwestern University kutatói megpróbálták kihasználni a bluray lemezeknek azt az előnyös tulajdonságát, hogy rengeteg fényt gyűjtenek be: átmásolták a lemez mikroszkopikus mintázatát az általuk gyártott napelemekre.

A kutatók először ollóval levágták a korong széleit (Jackie Chan - Rendőrsztori 3, csak a pontosság kedvéért), majd felnyitották, és a barázdált felszínre folyékony műanyagot öntöttek, hogy elkészítsék a lemez negatívját. Végül a reggelre megszilárdult műanyag lemezzel préselték bele a mintát egy frissen elkészült napelem paneljébe.

A laboratóriumi tesztekben összehasonlították a mintázott panelt egy ugyanakkora, teljesen lapos felületűvel, az előbbi sokkal nagyobb hatásfokúnak bizonyult, 21,8 százalékkal több fényt nyelt el. Az teljesen mindegy, hogy milyen filmet használnak fel erre a célra, csak az a fontos, hogy a bluray jó sok adatot tartalmazzon.

Rovatok