Index Vakbarát Hírportál

Hihetetlenül sokat ér az Apple

2014. november 26., szerda 14:03

Újabb rekordot döntött meg az Apple az tőzsdén: a részvényárfolyam emelkedése miatt egy időre 700 milliárd dollár fölé nőtt a vállalat piaci kapitalizációja, vagyis a tőzsdei adatok alapján számolt piaci értéke. Később a részvényárak némileg visszaestek, így záráskor ez az érték 693,53 milliárd dollár volt.

Mindez a Steve Jobs halála után kinevezett vezető, Tim Cook képességeit igazolja, aki pozícióba kerülése óta megduplázta a részvények értékét. Eddig nem volt olyan cég az Egyesült Államokban, amelyik névértéken a 700 milliárdot elérte volna, és főbb  versenytársai, a Microsoft és a Google is 400 milliárd alatt van. A korábban listavezető ExxonMobil olaj- és gázipari cég piaci kapitalizációja pedig 405 milliárd dollár. (Ha az inflációs hatást is beleszámoljuk, akkor a Microsoft 1999-es értéke 874 milliárddal az abszolút csúcstartó.)

A Financial Times elemzése szerint a nagyfokú bizalom és a kiugróan magas piaci kapitalizáció egyrészt a kiváló értékesítési adatoknak köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a befektetők különösen sokat várnak az iPhone 6 és 6 Plus kínai bevezetésétől. A lap felhívja arra is a figyelmet, hogy az Apple értékének növekedése párhuzamos a nagy versenytárs, a Samsung lendületének megtorpanásával. A dél-korai cég üzemi eredménye a legutóbbi negyedévben 60 százalékkal esett vissza, a Samsung komoly termelési, értékesítési és irányítási átalakításra készül.

Elemzők úgy vélik, hogy ha a befektetők várakozásai beteljesülnek, akkor újabb kiváló ünnepi szezon elé néz az Apple, és ha a két éve Tim Cook által bejelentett, egyelőre még titokban tartott fejlesztések is olyanok lesznek, hogy megfogják a fogyasztókat, akkor a cég tőzsdei értéke még tovább nőhet.

Rovatok