Index Vakbarát Hírportál

Könnyebb lesz észrevenni, ha lopják az adatainkat a Google-től

2014. november 26., szerda 10:51

A netbiztonság és személyes adataink védelme a digitális világban nem csak az NSA-botrány óra forró téma. Ennél kevésbé látványosan ugyan, de hosszú ideje problémát jelent, hogy sok online adathalász vadászik óvatlan felhasználók jelszavaira, és az ezekkel elérhető, értékes adatainkra. A Google most néhány újítással próbál segíteni, hogy minél előbb észre vehessük az esetleges betolakodókat.

A Google – bár saját üzletpolitikája személyes adataink kiaknázására épül – már eddig is több apró fejlesztéssel igyekezett távol tartani a hekkereket, és egyúttal nagyobb elővigyázatosságra buzdítani felhasználóit. Idén márciusban kötelezővé tették a titkosítást a Gmailben, augusztusban pedig bejelentették, hogy a jövőben előnyben részesítik majd a titkosítást alkalmazó oldalakat a keresési találataik között. Emellett rendszeresen promótálják a kétlépcsős azonosítást a fiókunk fokozottabb védelme érdekében.

Ezúttal az Irányítópult megújítását jelentették be. Ennek eredményeként átláthatóbban és hatékonyabban követhetjük majd, hogy milyen eszköz, hol és mikor csatlakozott a Google-fiókunkhoz az elmúlt 28 napban. Első pillantásra látszódni fog, ha eddig ismeretlen eszköz nyert hozzáférést az adatainkhoz, és ha valami gyanúsat észlelünk, egy kattintással megkezdhetjük a fiók biztosítását: a jelszavak és engedélyek megváltoztatását és más biztonsági információ felülvizsgálatát.

Rovatok