Index Vakbarát Hírportál

Miért is ne adhatnék fel vállról indítható rakétát poggyászként?

2014. november 27., csütörtök 09:25

Az amerikai közlekedésbiztonság hatóságról, a TSA-ról a legtöbben csak akkor szerzünk tudomást, amikor az USA-ba érkezve (vagy egy Európából odafelé tartó gépre felszállva) a lehető legdurvább csomagvizsgálaton és motozáson esünk át.

Az igazán fantasztikus azonban az, amikor ez az amúgy széles körben gyűlölt szervezet az Instagramon kezdi el mutogatni, mi mindent koboztak már el az utazóközönségtől. Az a kevésbé meglepő, hogy az amerikai utazóközönségtől hetente negyven töltött fegyvert koboznak el, de amikor az ember gránátokról és vállról indítható rakétáról lát fényképet, rögtön békésebben fogadja, hogy le kell vennie a cipőjét pár percre, hogy alaposan átnézhessék, nem rejtett-e valami veszélyeset a talpa alá. Gránátot, robbanóanyagot, fegyvereket még akkor sem szabad csomagként feladni, ha ezek veszélytelen, kiképzési célra használt gyakorlóváltozatairól van szó.

A reptéri biztonságért felelős hivatal munkatársai pont azért kezdtek bele az instagramos kampányba, hogy kicsit jobban megismertessék az emberekkel a munkájuk lényegét. A profil 72 ezer követője nem csak a poggyászként feladott kábítószert vagy repeszgránátot láthat, vannak cuki bombakereső kutyák és különféle hirdetések, emlékeztetők is. A képek mellé fűzött leírásokból kiderül az is, hogy bár a hatóságnak nem feladata a drogküldemények utáni kutatás, azért ha ilyesmit találnak, jelenteniük kell, és harminckilónyi mariuhánát nem megtalálni egy csomagban nagyon nehéz feladat. 

Ugyanakkor a szervezet pr-osai örülnének, ha nem lenne ennyi alapanyag az Instagramra: a feltöltött képek minden egyes darabja bizonyítja, milyen magasról tesznek az utasok a közlekedés biztonságára. „Annak örülnénk a legjobban, ha minden pénteken csak annyit tudnánk kiírni a blogra, hogy hát ezen a héten nem találtunk sem fegyvert, sem kést, sem más, gyanús vagy veszélyes dolgot” – nyilatkozta Bob Feinstein, a TSA munkatársa.

Rovatok