Index Vakbarát Hírportál

Tök jó, hogy föltalálták a fénypapírt

2014. december 2., kedd 13:02

Tudja, hogy néz ki egy speciális tintával és ledekkel kevert papírvékony réteg, ami olyan jól vezeti az elektromosságot, hogy a hatására még világítani is kezd? A Lightpaper pont ezt tudja: a technika segítségével annyi fényt nyomtathatunk magunknak, amennyit szeretnénk. A Lightpaper ugyanis nyomtatható.

A Rohinni ötletének van egy apró hátulütője: a kinyomtatott fénylap nem egyenletesen világít. A nyomtatási eljárásban a fénykibocsátó diódák eloszlása nem egyenletes. A Rohinni szerint ez csak átmeneti állapot, a kettőpontnullás fénypapír már ezt is tudni fogja.

Bemutatjuk a fénypapírt

Kézenfekvő lenne a technológiát a tévégyártásban használni, de a Rohinninek nincsenek ilyen tervei. Sőt, gyakorlatilag semmilyen tervei nincsenek vele, inkább nyomtatható fény technikája érdekli őket. A Lightpapert viszont több területen is lehet alkalmazni, kezdve a mobiltelefonok megvilágított logóitól az autókra szerelt fénysugárzó rétegekig. A Lightpaper 2015 közepén kerül piacra, addig ráérnek kitalálni, mihez kezdjenek vele.

Rovatok