Index Vakbarát Hírportál

Jöhet az új európai szuperrakéta

2014. december 3., szerda 17:46

Az Európai Űrügynökség tagállamai Luxemburgban rendkívüli ülésen tárgyaltak az új európai hordozórakéta fejlesztéséről. A megbeszélésen szóba került a Nemzetközi Űrállomás fejlesztése és egy Mars-misszió is. A találkozó résztvevői végül 5,94 milliárd eurót szavaztak meg a következő évek fontosabb űrprojektjeinek.

Jóváhagyták az Ariane–6 hordozórakéta fejlesztését is. A miniszterek nemcsak az Ariane-projektnek szavaztak meg négymilliárd eurót, hanem a kisebb Vega hordozórakéták fejlesztésének is; a tervek szerint a két modell a jövőben ugyanazt a hajtóművet fogja használni.

A most használt Ariane–5 a kilencvenes évek közepe óta áll rendszerben, főleg távközlési műholdak felbocsátására használták. A rakétákat az EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) fejlesztette; ők dolgoztak az Aurbus gépeken, a Eurocopteren, tagjai a Eurofighter-konzorciumnak, és a Rosetta űrszonda építésébe is beszálltak.

Az újgenerációs hordozórakétára azért van szükség, mert a konkurensek időközben felzárkóztak, és olcsóbban tudják adni a saját rakétáikat. Az Ariane–6 viszont olyan korszerű megoldásokat alkalmaz, amikkel csökkenthető a gyártási költség. További előny a rakéta moduláris szerkezete, mivel így több célra is felhasználható.

Ariane–6 hordozórakéta

A projektet elsősorban Franciaország és Németország finanszírozza. Az első rakétákat 2020-ra állíthatják rendszerbe.

Rovatok