Index Vakbarát Hírportál

Új beszédszoftvert kap Stephen Hawking

2014. december 3., szerda 09:29

Könnyebben, és az eddigieknél gyorsabban kommunikálhat egy új technológia révén Stephen Hawking, a világhírű brit elméleti fizikus – írja az MTI.

Hawking súlyos mozgatóideg-sorvadásos betegsége miatt tolószékben, teljes némaságban tölti az életét. Több mint két évtizede használ egy beszédszintetizátort, de az ehhez használt technika mára elavult. Az Intel és a londoni Swift Key kidolgozott egy jóval fejlettebb eszközt; ezt Hawking jelenlétében kedden mutatták be a sajtónak.

A korábbi szintetizátort még Hawking húsz évvel ezelőtti állapotához tervezték, de ezzel mostanában percenként átlagosan kevesebb mint egy szóra lassult a kommunikációja sebessége. Az új szoftverrel ez a tízszeresére gyorsulhat, mivel olyan prediktív szövegbeviteli technikát használ, ami egy-egy szó betűinek 20 százalékából kitalálja a várható folytatást.

A londoni bemutatón elhangzott, hogy hasonló megoldások az okostelefonokban már működnek, de a technikát tovább kellett fejleszteni – például el kellett látni a Hawking betegsége által megkövetelt szándékfelismerő képességgel. Hawking kérésének megfelelően az új szintetizátor is ugyanazt a kissé robotszerű, de mára gyakorlatilag a tudós globális védjegyévé vált, azonnal felismerhető beszédhangot használja, mint eddig.

Rovatok