Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a világ leggyorsabb kamerája

2014. december 4., csütörtök 11:12

A Washington Egyetem orvosbiológus kutatói Li Hong Wang vezetésével olyan kamerát építettek, amivel másodpercenként százmilliárd képkockát lehet rögzíteni. Ilyen teljesítménnyel ez a világ leggyorsabb képrögzítő berendezése, mivel nagyságrendekkel gyorsabb bármilyen hasonló, csak rögzítésre alkalmas készülék.

Az új technológiának egyelőre gátat szab, hogy a képeket egy, a rendszerbe integrált csipre rögzítik, így a felvételi lehetőségek legalább annyira korlátozottak, mint a visszajátszásé: a rögzített anyagot csak 10 millió FPS sebességgel lehet lejátszani.

Tömörített ultragyors fényképezés (másodpercenként százmilliárd képkocka)

Az új eljárást tömörített ultragyors fényképezésnek (compressed ultrafast photography, CUP) hívják. Természetesen nem szuperlassított filmfelvételekhez, hanem tudományos kutatáshoz fogják használni.

Most először az emberek röptében láthatják a fényimpulzusokat. Mivel a technika nagyságrendekkel növeli meg a képalkotás sebességét, olyan területre tévedtünk, ahol egészen új lehetőségek nyílnak meg.

– mondta Wang.

A kamera egyáltalán nem hasonlít egy fényképezőgépre; gyakorlatilag egy sor eszközről van szó, amiket távcsövekhez, mikroszkópokhoz és különféle képalkotó berendezésekhez csatlakoztathatnak, hogy természeti és fizikai jelenségeket rögzítsenek vele. Ha sikerül kinyerni a nyers adatot, számítógépes képalkotással feldolgozzák - vagyis tulajdonképpen láthatóvá teszik a láthatatlant.

A szupergyors kamera arra is alkalmas, hogy kémiai és biológiai reakciókat rögzítsenek vele, illetve komplex, dinamikus rendszerek modellezésére is használható.

Rovatok