Index Vakbarát Hírportál

Megdöbbentően gyenge az Orion számítógépe

2014. december 6., szombat 21:12

A NASA új generációs űrhajója, a pár napja az első próbarepülését sikerrel teljesítő Orion valószínűleg az emberiség jelenlegi mérnöki csúcsteljesítménye. Ehhez képest a vezérlő számítógépe meglepően gyenge. Egy sima Intel core i5-ös laptop lekörözi sebességben, sőt, egy átlagos okostelefon processzorának is nagyobb a számítási teljesítménye, árulta el a Computerworldnek az Orion számítógépes rendszerének vezető fejlesztőmérnöke.

Ennek az oka, hogy az űrhajó irányításánál a megbízhatóság sokkal fontosabb, mint a nagy sebesség. A különösen számításigényes feladatokat úgyis elvégzik helyette lenn a Földön a NASA szuperszámítógépei. Az Orion 40 éve az első űrhajó, ami a mélyűrbe fog utazni (hosszú távon pedig a tervek szerint a Marshoz), ez pedig olyan viszontagságoknak teszi ki, aminek a töredékétől beadná a kulcsot egy hétköznapi számítógép. Ilyen a nagy gyorsulás, a rázkódás, illetve a sugárzás.

Az Orion fedélzeti számítógépének alapjául a Honeywell cég gépe szolgált, amit a Boeing 787-es utasszállítói számára fejlesztettek ki annak idején. A gépben két IBM PowerPC 750FX processzor dolgozik, de ezek nem kiegészítik egymás, mint a szokásos kétprocesszoros rendszerekben - mindketten ugyanazt a rendszert, ugyanazt a programot futtatják. Ha bármikor különböző eredményre jut egy utasítás során a két processzor, a rendszer újraindítja magát, átadva a feladatokat a tartalék számítógépnek. Az újraindítás 20 másodpercet vesz igénybe, ha ezalatt valami baj történik a tartalék géppel, beszáll a második számú tartalék. Ha az is csődöt mond, az kellemetlen - de a NASA mérnökeinek számításai szerint erre az esély küldetésenként 1 az 1 millió 870 ezerhez.

Rovatok