Index Vakbarát Hírportál

Életre keltettünk egy halott tabletet

2014. december 8., hétfő 09:24

Mobilt vagy tabletet venne karácsonyra? Búcsúzzon el az állítólag karcálló kijelzőtől, és inkább csomagolja be fóliába. Mi ezt kihagytuk, és sikerült összetörnünk egy Nexus 7 kijelzőjét. Mivel a javítás drága és rizikós lett volna, a tabletből végül asztali gép lett.

Manapság már mindenki okostelefonnal vagy tablettel rohangál, és ezek az eszközök is azt bizonyítják, hogy az emberi hülyeség határtalan. Az érintőkijelzők elterjedése óta tudjuk, hogy ezek az eszközök sérülékenyek, mégis rendszeresen látunk mások kezében darabokra tört mobilt.

Hogy mi se lógjunk ki teljesen a hülyék sorából, tönkretettünk egy tabletet (nem direkt, hanem mert felelőtlen hülyék vagyunk), és nagy szerencse kellett ahhoz, hogy használhatóvá tudjuk hekkelni. Ezzel kiderült, hogy a Corning által gyártott Gorilla Glass edzettüveg, amivel a legjobb telefonok kijelzőit védik, 

többé-kevésbé karcálló, viszont törik:

A Nexus 7 másfél évig bírta a megpróbáltatást táskákban és zsebekben, olyan csupaszon, ahogy a gyártósorról a dobozába került. Pár hete úgy döntöttem, hogy végre rakok rá fóliát és tokot, de a sors beintett nekem, és megjelent az első repedés. Ekkor a repedéstől balra még használható volt a érintőkijelző, másnap azonban megjelent a második törésvonal, ami végigfutott a kijelző alján. Azóta csak a felület jobb alsó sarka reagál az érintésre. 

Eleinte úgy tűnt, hogy ezzel game over, az USA-ban olcsón vett tabletre itthon nincs garancia, a pótalkatrész 30 ezer forintba kerül és házilag kell beszerelni, tehát még jobban elronthatom a gépet. A rendszer azonban teljesen jól futott, és a full HD kijelző is tökéletes, bekapcsolt állapotban nem igazán látszik a repedés.

MacGyver mód bekapcsolva

Csak az Android nyíltságának köszönhető, hogy sikerült megmenteni a Nexust. Elég volt a pc-n belépni a Play Áruházba, hogy távolról ráküldjek egy bluetooth-vezérlő appot az interneten lógó tabletre. Az új alkalmazás ikonja mindig a sarokban jelenik meg, tehát csak oda kellett forgatni a működőképes részt, és elindítani. Az Android 5.0-n a bluetooth mindig bekapcsol a beállítás menüjében, így az egér rögtön elérhető volt.

Ezzel el is készült az androidos asztali minigép, amin lehet internetezni, zenét és filmet lejátszani. Az Android 5.0 előnye, hogy ebben a verzióban szinte minden appot el lehet távolítani, így megszabadultam a térképtől, a Google Plusztól, és minden mástól, ami egy asztali gépen tök fölösleges.  

Elkezdtem kísérletezni a hangvezérléssel, hátha azzal is pótolható az érintőkijelző, de ez még eléggé kezdetleges. Nem tudunk mindent szavakkal irányítani. Talán az Utter nevű app áll a legközelebb ahhoz, amire szükségünk lenne, de ez is csak néhány extra appot tud kezelni, például a Facebookot és a Skype-ot, de az általunk telepített appok nagy részét legfeljebb elindítani tudjuk, irányítani nem.

Karcmentes övezet  

Az egész esetet arra akartam kihegyezni, hogy jobb lett volna megelőzni a bajt. Egyetlen dolog lehet jobb a gyári edzettüveg borításnál: két edzettüveg borítás. Az XDA mobilügyi portál tesztelője bizonyítja, egy Galaxy Note mobilt aszfaltra, lépcsőre és padlóra ledobálva, hogy az edzettüveg kijelzővédő fólia egy nagyobb csapódástól széttörik, de az ütés energiáját elvezetve megvédi a mobil saját kijelzőjét.

A fóliakínálat nagyon vegyes, és egyáltalán nem mindegy, hogy mit rakunk a mobilra. Vannak látványfóliák, amik gyémántosan csillognak, lányoknak sminkeléshez való tükröződő fóliák. A legnagyobb védelmet adó edzett üvegből is többféle vastagság van: a 0,15 milliméteres a legvékonyabb, de aki aggódik, választhat kétszer vastagabbat.

Ha attól tart, hogy még fóliával is darabokra törik a gépe, akkor még egy esetleges baleset előtt párosítsa egy bluetooth-egérrel. Esetleg hagyja bekapcsolva a fejlesztői módot is, és tanuljon meg androidos kütyüket hekkelni.

Rovatok