Index Vakbarát Hírportál

Most kell megtanulni kódolni

2014. december 8., hétfő 16:37

Ezen a héten lenne egy órája arra, hogy kipróbálja a programozást?

– tette fel a kérdést a Code.org nevű nonprofit cég, a pozitív válasz reményében. A hétfőn tartják meg a Kódolás Órája nevű online akciójukat, amivel idén összesen százmillió embert akarnak elérni. Abban bíznak, hogy ezáltal többen megkedvelik a programozást, vagy legalább megismerik a kódolás alapjait.

Így fejlesztjük az Indexet

Az Index.hu kódjában egy hét alatt – december 1. és 8. között – összesen  271 fájl módosult, 4452 új sor született, eközben 2314 sort töröltek, és 153 véglegesítés (commit) történt.

A fejlesztőcsapatunk 18 fős, és munkájukat dicséri, hogy múlt héten elhozták a Kreatív által kiírt médiadizájn verseny fődíját.

Egyszerű csatlakozni a projekthez, hiszen csak egy számítógép és egy böngésző szükséges hozzá. Képességek terén sem magas az elvárás: tudni kell olvasni. A weboldalon magyar nyelvű segítséget is kapunk, és a techcégek hozzájárulásának hála nem szürke négyzeteket kell tologatni, hanem a Jégvarázs, az Angry Birds, a Plants vs. Zombies és a Flappy Bird népszerű karaktereit.

Az egész sokkal jobban hasonlít egy kirakósra, mint a valódi hardcore programozásra. A tananyag a Scratch oktatórendszerre épül, tehát a parancsokat grafikus felületen húzkodhatjuk össze, nem kell minden egyes utasítást begépelni. Aki elvégzi a Code.org tanfolyamait, az a saját ötletét is megvalósíthatja az Scratch online rendszerében, vagy a letölthető kódszerkesztő programban.

A célcsoportnak számító 8 és 11 éves gyermekekkel teszteltük az oldalt, a vasárnap esti főműsoridőben, amikor a tévé Harry Pottert meg valami éneklős vetélkedőt adott. Sikerült a gép elé szögezni őket, elvégezték az alapozó tanfolyamot. Na jó, a végén volt egy kis családi összetűzés, hogy most már abba kéne hagyni a programozgatást, mert fellőnénk a pizsamát, de azt hiszem nem ez a világ legnagyobb problémája.

Vigyázzon, mert a Code.org magába szippantja a gyereket, és a végén nem csak egy órára ül le a gép elé, hanem ott tölti az egész hétvégét! A Kódolás Órájához kiadott húsz feladat elvégzése után ugyanis át lehet ugrani a következő szintre, ahol több száz hasonló feladványt találunk.

Mi ez a Kódolás Órája?

Egy amerikai testvérpár, Hadi és Ali Partovi 2013 januárjában elhatározták, hogy népszerűsíteni fogják a programozást, és létrehozták a Code.org nonprofit céget. Első céljuk az volt, hogy összegyűjtsék az iskolai informatika órához szánt tananyagokat. Az indulásról szóló cikkekre felfigyeltek a technológiai világsztárok, és február végén már olyan nagyágyúk népszerűsítették az oldalt, mint a Microsoft-alapító Bill Gates és a Facebook-vezér Mark Zuckerberg.

A Code.org berobbant a köztudatba, és 2013 decemberére meghirdették az első Kódolás Órája Kihívást. Barack Obama is csatlakozott a kezdeményezéshez, részvételre buzdítva az amerikai gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Az akció olyan szempontból sikeres volt, most jó nagy számokat tudnak felmutatni: 20 millió ember összesen 600 millió sornyi programkódot generált.

Mostanra több mint 52 millióan végezték el a Code.org rövid feladatsorát, tehát azt már elmondhatjuk, hogy a projekt ismertté vált. Azzal kapcsolatban viszont vannak kétségeink, hogy vajon mennyien folytatták a kódolással való ismerkedést.

A valódi eredmény az lenne, ha ebből az ötvenmillió emberből legalább néhány százezren leülnének egy tankönyv elé, hogy mélyebb ismereteket szerezzenek valamelyik ismert programnyelvből. Enélkül a Code.org sem több, mint a Guiness-rekordokban szereplő óriáspalacsinták és kilométeres rétesek: szép teljesítmények, de attól nem lakunk jól.

Rovatok