Index Vakbarát Hírportál

Kétmilliárdos áfacsalással gyanúsítanak videojátékos boltokat

2014. december 9., kedd 11:27

Múlt héten szerda este a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megszállta a Hunyadi teret, és több irányból lezárták az utcát. A Pcpult beszámolója szerint az adóellenőrök csatárláncot alkotva pakolták ki a Konzolok Szervize raktárából a készleteket egy várakozó teherautóra. A cikk azt írta, rengeteg Xbox One és Playstation 4 konzol is felkerült a platóra.

A Konzolok Szervíze nevű bolt átmenetileg az interneten keresztül sem volt elérhető, mára azonban a webshop újra üzemel. Annak ellenére, hogy a NAV közleménye szerint kétmilliárd forintos áfacsalással vádolható bűnbandára csapott le az adóhatóság.

A közlemény alapján a bűnszervezetet a fővárosból irányították, de a forgalmazás az ország egész területén folyt. A gyanú szerint a boltok azzal tudtak olcsóbbak lenni a konkurenseiknél, hogy elcsalták az áfát. „Az elkövetők az árut egy európai közösségi tagállamban bejegyzett cég nevében, közösségi beszerzésként belföldi nagykereskedőktől szerezték be számlával, nettó áron. Az így beszerzett áru kisebb részét szabályosan értékesítették, azonban nagyobb részét a külföldi cég papíron egy fiktív cégeknek adta tovább. Ezek a bukócégek a nettó áron vásárolt áruk után állítottak ki áfás számlát, mintha azt megfizették volna, majd a termékeket webáruházaknak és vidéki kisboltoknak értékesítették.

Az öt megyét érintő akcióban 85 pénzügyi nyomozó, pénzügyőr, adórevizor, és informatikus szakember vett részt, és hétszáz darab, mintegy 67 millió forint értékű játékkonzolt foglaltak le. A nyomozás bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik.

Rovatok