Index Vakbarát Hírportál

Félig újraindult a Pirate Bay

2014. december 11., csütörtök 10:47

Kedden pár napra eltűnt az internetről a Pirate Bay, miután a svéd hatóságok razziát tartottak egy szerverteremben, és több gépet lefoglaltak. Az akcióért a svéd jogvédő szervezet, a Rights Alliance vállalta a felelősséget. Az oldal 2006 óta nem állt le ilyen hosszú időre.

Nem kellett sokat várni viszont arra, hogy visszatérjenek. A korábbi .org végű cím helyett mától a Costa Rica-i .cr végződésű doménen elérhetőek: szerdán még csak a tükrözés volt, a kezdőlapon kívül semmit nem lehetett látni, mára viszont működik az oldal, torrentekkel, elindulnak a letöltések is, működik a kereső.

Teljes visszaállásról azonban még mindig nincs szó: új torrenteket nem lehet feltölteni, nem is frissül az oldal, viszont így is több millió korábban feltöltött tartalomhoz lehet hozzáférni.

Örült volna a lekapcsolásnak

Peter Sunde, a világ legnagyobb torrentoldalának Pirate Bay egyik táralapítója, aki egy évtizeddel ezelőtt segített leprogramozni az oldalt, azt írja blogbejegyzésében, örül annak, hogy eltűnik a torrentoldal, mivel az ronda volt, tele hibákkal régi kóddal és dizájnnal.

Sunde-t előző hónapban engedték ki, miután öt hónapot egy svéd börtönben kellett töltenie a Pirtate Bayjel elkövetett szerzői jogsértések miatt. Szerinte a Pirate Bay intézménnyé vált, amiről az emberek azt gondolták, hogy csak úgy van. Senki nem akarta továbbfejleszteni a technológiát.

Sunde szerint az oldal soha nem változott, egyetlen dolgot kivéve, a reklámokat. Egyre több árasztotta el az oldalt. Eredetileg azt tervezték, hogy a tizedik születésnapján bezárják a Pirate Bayt, helyette inkább partit tartottak Stockholmban.

„Néhány szexcég szponzorálta, akik fiatal, szinte ruhátlan lányokat küldtek a partira, hogy a saját termékeit nyomassák. Belépő volt, ami eleve kizárta a pénz nélküli embereket. Minden ellenkezője volt azoknak az ideáknak amiért a Pirate Baynél töltött időm alatt dolgoztam”– írja bejegyzésében.

Rovatok