Index Vakbarát Hírportál

Franciaország betiltja az Ubert

2014. december 15., hétfő 13:16

Franciaország január 1-től betiltja az Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatást, akkor lép ugyanis életbe a taxik tisztességes versenyét szabályozó törvény – jelentette be hétfőn a belügyi szóvivő az MTI szerint.

Pierre-Henry Brandet azért beszélt erről az I-Télé hírtelevízióban, mert hétfő hajnalban forgalomlassító tiltakozásba kezdtek a párizsi taxisok a francia fővárosba bevezető útszakaszokon. A repülőterekről a Párizs felé vezető autópályákon mintegy száz taxi foglalta el a sávokat, lépésben haladva a belváros felé. Délutánra terveznek az Invalidusok terére megérkezni, ahol tiltakozó nagygyűlést tartanak.

A három legjelentősebb francia taxisszervezet azért szólította fel blokádra a tagjait, mert a párizsi kereskedelmi bíróság pénteken nem tiltotta be az UberPop mobiltelefonos alkalmazás üzemeltetését, amely a taxisok szerint tisztességtelen versenyben veszi el a bejegyzett taxisoktól a munkát, miután a szolgáltatást nyújtó sofőrökre nem vonatkoznak a taxisokra érvényes szigorú követelmények.

Teljes mértékben

– válaszolta a belügyi szóvivő arra a kérdésre, hogy az alkalmazás a közeljövőben be lesz-e tiltva. Brandet szerint a január 1-jén életbe lépő törvény szigorú lesz az Uberhez hasonló vállalatokkal szemben: két év börtönbüntetéssel és 300 ezer eurós pénzbírsággal lesz sújtható, aki telefonos alkalmazással próbál meg taxizni. A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a sofőrök nem rendelkeznek a megfelelő utasbiztosítással, így nem csak törvénytelen, de veszélyes is szerinte a szolgáltatás.

Az Uber Franciaországban február óta elérhető. A cég franciaországi leányvállalatát októberben egyébként 100 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték megtévesztő kereskedelmi gyakorlat miatt. A cég fellebbezett a döntés ellen és folytatta az alkalmazás működtetését.

A francia reakció nem példa nélküli, hiszen máshol is tiltották már be az Ubert. Ugyanakkor az új szolgáltatás legyűrésére a tiltások kívül más lehetőségek is lennének, az USA néhány nagyvárosa például saját taxis app fejlesztésébe kezdett.

Rovatok