Index Vakbarát Hírportál

Már a francia űrügynökség is a Google wifilufiját fújja

2014. december 15., hétfő 16:32

A Google még 2011-ben kezdett el dolgozni a Project Loon nevű terven, amelynek a lényege, hogy vezeték nélkül, óriási léggömbökkel juttassák el a netet a világ nehezebben elérhető pontjaira. A francia űrügynökség (CNES) most bejelentette, hogy már egy éve együttműködnek a projektben a Google X laborjával.

A CNES a tesztek adatainak elemzésében és a léggömbök tervezésében asszisztál, cserébe a Google a sztratoszférába tervezett hosszú távú léggömbutak kivitelezésében segíti az ügynökséget. Jelenleg egyébként 100 napig képesek egyhuzamban a levegőben maradni a léggömbök.

Nincs egyetlen megoldás egy ilyen nagy, komplex problémára. Ezért dolgozunk világszerte olyan szakértőkkel, mint a CNES, hogy [...] a széllel juttassunk internetet távoli helyekre

– mondta a projektért felelős Google-igazgatóhelyettes, Mike Cassidy, aki korábban már az ausztrál Telstrával is kötött megállapodást a projekt részeként.

A CNES részéről pedig Marc Pircher, a Toulouse-i központ igazgatója mondta el, hogy a Project Loont először irreális elképzelésnek tartotta, de végül mégis megszületett a megállapodás, mert az ötlet mögött álló csapatnak olyan kiváló ötletei vannak, amelyekből ők is sokat profitálhatnak. A CNES 50 éve ereget léggömböket a sztratoszférába, amelyek az együttműködés eredményeként akár tízszer olcsóbbak is lehetnek a jövőben.

Rovatok