Index Vakbarát Hírportál

Sosem szúrná ki, hogy az a tonhal egy robot

2014. december 15., hétfő 09:56

Robothalat tesztel az amerikai haditengerészet. Az igazi állat mozgását és méretét utánzó GhostSwimmer, vagyis szellemúszó nevű víz alatti szerkezetet most először tesztelték a Little Creek-i támaszponton a Silent NEMO, vagyis Csendes NEMO fedőnevű projekt keretein belül.

A másfél méteres és 45 kilós, leginkább tonhalra hasonlító robot 25 centiméteres vízben is képes működni, és akár 90 méter mélyre is lemerül, ha a távirányítót kezelő szakember ezt mondja neki. A robottonhal nem csak azért jó megoldás, mert rosszabb látási viszonyok között nehéz megmondani, hogy nem egy igazi állatról van szó, hanem mert jóval csendesebb is, mint a hasonló méretű, propellermeghajtású járművek.

Robothalat tesztel az amerikai haditengerészet

A GhostSwimmert ugyanis nem hajócsavar hajtja, hanem az igazi halakhoz hasonlóan a farokúszójával hajtja magát előre. A hivatalos közlemény szerint a robot kivételesen hosszú ideig képes akár önmagát irányítva is a vízben maradni, és csak azért kell néha a felszínre emelkednie, hogy a szerzett adatokat elküldje a bázisnak. A robothal fejlesztőinek célja az, hogy olyan eszközt fejlesszenek, amivel a felderítés és egy terület megfigyelése mellett a saját hajók víz alatti részeinek vizsgálatát is el tudják végezni.

Rovatok