Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliók próbálták ki a kódolást a héten

2014. december 15., hétfő 16:05

Világszerte 25 millió embernek volt egy szabad órája arra, hogy megismerje a programozás alapjait a Code.org játékos feladatsoraival. A tananyagot a Kódolás Órája nevű, múlt hétfőtől vasárnapig tartó rendezvénysorozathoz állították össze, amin hazánkból is sokan részt vettek.

Oh freedom is mine
And I know how I feel
It's a new dawn
It's a new day
It's a new life
For me

– énekelte Harcsa Veronika dzsesszénekesnő a Microsoft és a Skool rendezvényén, ahol ötven kisgyerek ismerkedett a programozással. Gyorsan meg is magyarázta, hogy miért a szabadságról szóló világslágert adta elő a saját hangjával beprogramozott analóg looper kíséretében. Hisz abban, hogy a kódolás alkotói tevékenysége szabaddá teszi az embert, és az informatikai tudás akkor is hasznos, ha nem ezt a szakmát választjuk.

Harcsa jól tudja, hogy miről beszél, hiszen egyszerre járt a BME-re és a zeneakadémiára, de a gazdasági informatika helyett végül a dzsesszt választotta.

Százmillió kódolót!

A Code.org két amerikai alapítója, Hadi és Ali Partovi abban bízott, hogy a Kódolás Órája rendezvénnyel a héten sikerül kilenc számjegyűre feltornászni az oldalukon lévő számlálót. Ez azt jelzi, hogy eddig mennyien vettek részt az online tanfolyamukon. Ez még nem jött össze, de már majdnem 75 milliónál járnak. 

Néhány országban nagy elég felhajtás volt a Kódolás Órája körül: az Egyesült Államokban Barack Obamát is megnyerték az ügynek, az elnök elment egy szervezett iskolai tanfolyamra, és ő maga is a gép elé ült. Nagy-Britanniában pedig a BBC végezte jól a közszolgálatiságot, és nemcsak gyerekeket tanítottak, de még a kollégáikat is iskolapadba ültették.

Persze nem az számít, hogy ezen a héten mennyien gyakorolják a programozást, mert Kódolás Órája tulajdonképpen csak egy figyelemfelkeltő píáresemény. A Partovi testvérpár célja az, hogy az iskolák a világ működését a kémia, biológia és fizika mellett az informatikával is megmutassák a gyermekeknek. Egy alkalmazás működésének az ismerete legalább olyan fontos, mint azt tudni, hogy miként működik a fotoszintézis - mondta Hadi Partovi egy Newsweeknek adott interjúban.

Az Egyesült Államokban a Code.org havonta ezer tanárt képez ki a tananyagának használatára. Iskolákkal is megállapodásokat kötöttek, és 2015 őszén 10 ezer, jövőre azonban már 25 ezer osztályban tanítják majd a kódolást.  

A Microsoft a Code.org egyik legnagyobb támogatója, és sok más, oktatást támogató programja van. Ilyen például a lányoknak szóló DigiGirlz, a YouthSpark és az Imagine Cup. Az utóbbinak a globális döntőjén idén második helyezett lett a magyar csapat, a Tep nevű alkalmazással.

A magyar leányvállalat azt szeretné elérni 2015-ben, hogy a Kodu grafikus programozási nyelvhez, amivel a gyerekek akár Xbox játékkonzolon is össze tudnak rakni maguknak egy programot, magyar nyelvű segédanyagok is készüljenek.

A non-profit Skool is komoly tervekkel vág bele a 2015-ös évbe. Folytatják az ingyenes, 10-16 éves lányoknak tartott tanfolyamokat, melyeket számos a magyar és külföldi technológiai vállalat támogat. Bár a segítő cégek irodáiban megrendezett tanfolyamjaikon a résztvevők (és a szüleik) jobban megismerik, mit is jelent programozóként dolgozni, a Skool szeretne egy állandó, saját helyet is. A Skool (a Technológiai Oktatásért Alapítvány fő projektje) lányoknak szóló képzésekre fókuszál, és fontosnak tartják, hogy nekik biztosítani tudják az ingyenes képzéseket.

A szervezet másik projektje a KódGarázs, amely vegyes csoportoknak, lányoknak és fiúknak közösen szervez technológiai foglalkozásokat. Fő fókusza a már mélyebb tudást nyújtó, 10 hetes iskola utáni foglalkozások, ezeknek van egy díja. 

10 0000 értelmes állás

A programozás oktatását azért kell támogatni, mert a szakmai szervezetek becslése szerint Magyarországon körülbelül tízezer betöltetlen állás van az informatikában. Az utánpótlás képzése pedig igencsak akadozik. Évente ötezren jelentkeznek informatika szakra, de az egyetemet csak feleannyian, évente 2500-an végzik el.

A kódolás az a szakma, amivel külföldön is nagyon jól el lehet helyezkedni. Európában négymillió programozó dolgozik, az Egyesült Államokban nagyjából ugyanennyi, és évente százezrekkel nő a számuk. A Code.org két alapítója, Hadi és Ali Partovi is jó példa arra, hogy milyen fontos tudás a kódolás. A testvérpár Iránban született, és amikor családjukkal a háborúk idején az Egyesült Államokba disszidáltak, új hazájukban a számítógépes tudásukkal tudtak karriert építeni. Most pedig azon dolgoznak, hogy mindenki másnak is megadják ezt a lehetőséget.

Rovatok