Index Vakbarát Hírportál

A számítógép szerint ez itt egy pingvin, egy páva és egy gitár

2014. december 17., szerda 08:26

Egyre több olyan hír van, ami arról szól, milyen ügyesen és hatékonyan ismerik fel a számítógépes rendszerek és programok, mi szerepel egy adott képen. Sok erre alapozó algoritmus működik már a weben is, és a kutatók folyamatosan dolgoznak az olyan fejlesztéseken, amik nem csak formákat, de tevékenységeket és összefüggéseket is felismernek az általuk vizsgált képeken.

Az ember ezeket olvasva hajlamos azt hinni, hogy a számítógépek sokkal kevésbé hajlamosak a tévedésre, mint az emberi szem és agy, amit már a legalapvetőbb optikai illúziókkal is át lehet verni. A Wyoming Egyetem egy csoportja most különleges kísérlettel bizonyította, hogy még a legfejlettebbnek mondott rendszerek is pont olyan könnyen átverhetők, mint az ember.

A kísérletben minden, az AlexNet által eredetileg felismert képet addig torzítottak, míg az emberi szem már egyáltalán nem ismerte fel. A gép ilyenkor is magabiztosan állította, hogy pingvint, hernyót vagy gitárt lát a képen, pedig legtöbbször csak teljesen véletlenszerű ábrák látszódtak.

A kutatók azt akarták bizonyítani, hogy a fejlettnek mondott alakfelismerő szoftvereket is nagyon könnyű átverni, ezért fontos távolságtartással kezelni minden olyan hírt, ami ennek az ellenkezőjét állítja. Az ilyen kísérletek azért is nagyon fontosak, mert az alakfelismerő szoftverek nem kizárólag a Facebook, a Google és az FBI alkalmazásában próbálnak értelmes információt kinyerni a képekből, de például az önvezető autók szoftverét is igen könnyen meg lehet vezetni egy furcsa alakzattal.

Rovatok