Index Vakbarát Hírportál

Ilyen hangja van a hangtompítónak igazából

2014. december 17., szerda 08:25

A filmekben a hősök (vagy épp a gonoszok) csak felcsavarnak egy hangtompítót a fegyverükre, és a BUMM-ból máris óvatos putty lesz. Az Ars Technica újságírója, Lee Hutchinson most egy hosszú cikkben bizonyította be, hogy ez még annál is nagyobb hazugság, mint mikor az űrhajóknak hangjuk van.

Az itt olvasható cikkben Hutchinson egy olyan cég munkatársainak segítségét kérte, ami azért alakult, mert az alapítóknak elegük lett abból, hogy csak nagyon körülményesen jutnak normális hangtompítóhoz. Ez az USA-ban annyira nem különleges igény, az államok túlnyomó többségében teljesen legális, ha valaki csőre szerelhető hangtompítót szeretne vásárolni a fegyveréhez, bár a beszerzés engedélyköteles, az engedély 200 dollárba kerül, és a hatóságok ott lassítják a folyamatot, ahol csak tudják.

A cikk igazából azt mutatja be nagyon sok oldalon, és egy videón keresztül, hogy mekkorát tévednek a filmek. Már a kisebb kaliberű pisztolyok esetében is hallatszik, hogy korántsem tyu-szerű hangot ad a fegyver, ha elsütik, a nagyobb és erősebb lőszert tüzelő puskák esetében pedig végképp lehetetlennek tűnik majd, hogy a valóságban is elsüssék azokat az őröktől pár méternyire úgy, hogy az ne tűnjön fel senkinek.

Ilyen hangja van a hangtompítóknak

A hangtompítók, legalábbis a cikkben tesztelt, a cső elejére rögzíthető szerkezetek a csőből kiáramló lőporgázok sebességének csökkentésével érik el, hogy halkabb lesz a lövés, ezeknek viszont nincs hatása arra a hangrobbanásra, amit a hangsebességnél gyorsabban haladó lövedék okoz, ezeket a hangrobbanásokat nem lehet hatékonyan csökkenteni. Ebből az is kiderül, hogy igazán hatékonyan a viszonylag lassabb lövedékek hangját lehet tompítani, ilyen például a kis kaliberű pisztolyokból, géppisztolyokból vagy puskákból kilőtt .22-es és .45-ös kaliberű töltény.

A hangtompítók célja amúgy nem is feltétlenül az, hogy teljesen hangtalanná tegyék a lövést (ez már csak azért sem cél, mert a fegyver mozgó alkatrészeinek csattogását elég nehéz elnyomni). Sokkal inkább életszerű követelmény, hogy legalább annyira elnyomják és megváltoztassák a lövés hangját, hogy azt ne lehessen feltétlenül és azonnal felismerni. A hangtompítókat ezért leginkább olyan környezetben lehet hatékonyan használni, ahol amúgy is van valamilyen háttérzaj, amitől nem üt el a lövés megváltoztatott hangja.

És hogy az USA-ban miért legális ilyesmit vásárolni? Például azért, mert annyival azért halkabb lesz egy puska, hogy csökkenjen a halláskárosodás esélye. További érdekesség: Európában sok helyen teljesen legálisan tartható dolog a hangtompító, Finnország például egy ilyen hely.

Rovatok