Index Vakbarát Hírportál

Lehet élni a Google nélkül, csak rosszabbul

2014. december 17., szerda 11:45

Spanyolországban derült ki, mivel jár az, amikor egy ország internetes szokásaiból erővel kitolják a Google szolgáltatásainak egy részét. A spanyol törvényhozás - a helyi médiavezérek közreműködésével - olyan szabályozást hozott, amely szerint a honlapok linkjeit összegyűjtő, úgynevezett aggregátoroldalaknak fizetniük kell a linkelt cikkek eredeti tulajdonosának.

Vagyis a Google-nek a Hírek szolgáltatásba bekerülő linkek után kellett volna fizetnie a spanyol újságoknak. A Google inkább megszüntette a szolgáltatást, és gyorsan kiderült, hogy az újságok nem is járnak olyan jól azzal, ha a Google nem keres pénzt azzal, hogy egy helyen gyűjti össze a máshol megjelentetett híreket. A Google hivatalosan ráadásul azt állította, hogy pont azért szüntetik meg a spanyol Google Newst, mert abból egy fillér hasznunk nem volt, és csak azért üzemeltették, hogy a spanyol újságoknak segítsenek.

A spanyol internetforgalmat figyelő cégek szerint ebben lehetett valami: a Google hírgyűjtő szolgáltatásának lekapcsolása után a spanyol híroldalak forgalma két számjegyű százalékkal esett vissza a korábbi hét azonos napjának forgalmához képest. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy nem a Google az, aki bukik ezen a történeten, hanem pont az újságok, akik azt gondolták, hogy az általuk előállított tartalmon élősködő világcég kipöckölése jót tesz majd az üzletnek.

Nem kizárólag a netes újságok gondolkoznak így, és nem csak a spanyoloknál vannak hasonló törekvések. Itthon is volt hasonló kezdeményezés, bár korántsem jutott el ilyen messzire: a hazai ár-összehasonlító és használtpiac-oldalak egy kerekasztal-beszélgetés során mondták el, milyen szemét a Google akkor, amikor a saját piacmegoldását kényszeríti rá az internetezőkre. Azt azonban még ők is elismerték, hogy az oldalukra beeső internetes forgalom tekintélyes része a Google keresőjéből érkezik.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az élet lehetetlen a Google valóban domináns szolgáltatásai nélkül, csak annyit mutat meg, mennyivel bonyolultabb a Google nélküli élet, mint ahogy azt más szolgáltatók gondolják.

Rovatok