Index Vakbarát Hírportál

Fejlesztést adományoznak pénz helyett

2014. december 18., csütörtök 11:30

Karácsony előtt népszerű téma az adományozás, és ma már nem csak pénzt gyűjtenek. Élelmiszert, kinőtt ruhát és megunt játékokat is leadhatunk az erre szakosodott szervezeteknél. A nem pénzbeli adományok körét bővítené ki Czapovics József, a Prezi fejlesztési vezetője is, az adományozó szervezeteknek technológiai támogatást nyújtó hashtagcharity.org projekttel.    

 
A jótékony szervezetek elavult módszerrel dolgoznak, pénzt gyűjtenek, hogy finanszírozni tudják az informatikai fejlesztéseiket. Találtunk ebben egy felesleges lépest: a pénzt.
 

„A tech világban dolgozó mérnökök, dizájnerek szívesen adnak vissza a közösségnek, de most nehéz megtalálni azokat a projekteket, amelyek informatikai tudást igényelnek, és jó ügyet szolgálnak” - mondta Czapovics. „A hashtagcharity.org projekttel egy olyan online felületet akarunk létrehozni, amelyen a jótékony szervezetek és a mindennapi hősök jó ügyet szolgáló projekteket tehetnek közzé. A felhasználóinkat szaktudás alapján kapcsoljuk össze ezekkel a projektekkel.”

Egy-egy projekt oldalán az szakértők minden eszközt megkapnak, hogy gördülekeny legyen a munka: Prezit, Google Drive-ot, Dropboxot és GitHubot integrálnak a platformra, így minden kéznél lesz egy sikeres projekt lebonyolítására. Czapovics József elmondta, a Hashtagcharity (vagy #Charity) csapata a jótékonykodni vágyó IT-s szakemberek munkáját is segíti majd.

Teljesen azért nem vették ki a pénzt a folyamatból, hiszen a Hashtagcharity is befektetői támogatással jön létre, a projekt 250 ezer dollárt kapott az induláshoz. Most dolgoznak a platform kiépítésén, és tavasszal várható az indulás. Többek között a Prezi, a Twitter, a Dropbox és a Pinteres mérnökei jelezték már, hogy elsőként szállnak be a segítségnyújtásba. Jótékony szervezetek is beszálltak a projektek előkészítésébe, például az Action Against Hunger és a Media Impact.

Az Action Against Hunger nevű szervezet Afrika katasztrófa sújtotta területein alakít ki mobil kórházakat. A betegek nyilvántartására füzetet és tollat használnak, ami megnehezíti a munka összehangolását, a betegek követését. Itt egy egyszerű betegnyilvántartó appra van szükség, ami a legolcsóbb tableteken is elfut. 

Czapovics szerint a platform a nemzetközi kapcsolatok kiépítését is elősegítheti, hiszen előfordulhat, hogy egy projekten dolgoznak majd a BME-s egyetemisták és a Google mérnökei. A startup cég 6 fős csapata most nyitja meg a budapesti irodáját, és még vannak nyitott pozícióik. Aki nem állást keres az adományiparban, hanem jótékony szervezetnél dolgozik, vagy esetleg a tudásával szállna be, az a Hashtagcharity weboldalán tud feliratkozni a szervezet hírlevelére. Így az elsők között tudják majd kipróbálni a platformot, amikor elindul. 

Rovatok