Index Vakbarát Hírportál

Deutsch Tamás: Az internetadó halott

2014. december 19., péntek 13:35

Nagyot változott a kormány álláspontja az internettel kapcsolatban, és a tüntetéseket generáló adótervezet helyett egy informatikai fejlesztéseket népszerűsítő kampányt indítanak el. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője fogja levezényelni az internettel és informatikával kapcsolatos nemzeti konzultációt. Ezen többek között az alanyi jogon járó internetelérés, a net semlegessége, az oktatás és a gazdaság fejlesztése lesz a téma.

Az internetadó halott, és nem fog feléledni

– mondta el Deutsch többször is, és azt ígérte, hogy ez lesz minden idők legolcsóbb nemzeti konzultációja, mert kizárólag digitális felületen fog megvalósulni. A konzultációt InternetKon névre keresztelték el, a hozzá kapcsolódó weboldal, melynek a doméncímét Deutsch saját keresetéből fizette ki, januárban indul el, a kérdésekre márciustól lehet majd válaszolni.    

Mivel a fiatalokat is nagyon érinti a téma, kivételesen a 14 évnél idősebb fiatalkorúak is kifejthetik majd a véleményüket. Ügyes húzás, a Fidesz ezzel a gesztussal enyhítheti azt az ellenszenvet, amit az internetadó tervével váltott ki ennek a generációnak néhány tagjában. 

Amint Deutsch is rámutatott, Magyarország jelentős digitális fejlesztés előtt áll, mert az Európai Unió azt várja el, hogy 2020-ra minden háztartásban legyen lehetőség legalább 30 megabites internetet igénybe venni. A kormány már korábban jelezte, hogy ezt a cél már 2018-ra el fogja érni, így a nemzeti konzultáció témája részben a korábbi kormányzati tervek újracsomagolása.

Az informatikai szakmai szervezetek az évek óta hangoztatott álláspontjukat ismételték el, abban bízva, hogy ezúttal meg is valósul valami a terveikből. Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke elmondta, az internet és informatika századában élünk, és ha ezt nem érti meg mindenki, akkor egy digitális rezervátumba kerülünk.

El kell érni, hogy mindenki szeresse az informatikát, mert nincs más választásunk. Látni kell, hogy az informatika jobb életet biztosít számunkra. 

„A digitális konzultáció jó lehetőség arra, hogy az informatika központi téma legyen a társadalomban. Az internet ma már nem ágazat, hanem gyakorlatilag életünk vérkeringésévé vált” – tette hozzá Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért (Infotér) elnöke.

A digitális konzultáció fő témái:

Rovatok