Index Vakbarát Hírportál

Jön a videókép a visszapillantó tükörbe

2014. december 22., hétfő 12:18

2016-tól nem lesz többé probléma a kilátást eltakaró gyerekfej, és a hátsó ülésre halmozott csomagok se nehezítik majd a kilátást. Legalábbis a Cadillac szerint, amely 2016-ra ígéri a megoldást. Az CT6 nevű új modelljük visszapillantó tükrébe ugyanis videolejátszót építenek, amely valós időben mutatja, mi történik az autónk mögött.

Az újítás valóban segíthet abban, hogy semmi se blokkolja a kilátást, de a fő értelme nem ez, hanem hogy a nagy látószögű kamerának köszönhetően a szabad szemmel láthatónál akár négyszer nagyobb teret mutat majd meg.

A cég azt is ígéri, hogy a kamera nagy dinamikatartományú (HDR) képet fog produkálni, vagyis világosabb és sötétebb képekből állítja össze a visszapillantó megjelenített képet, amely így tisztább és részletgazdagabb lesz. Víztaszító réteget is kap a kamera, hogy az eső se jelentsen neki gondot.

Maga a visszapillantó így valójában egy 1280 x 240 pixel felbontású lcd-kijelző lesz, de ha valamiért mégse lenne kielégítő a képminőség, egy gombnyomással vissza lehet majd váltani a hagyományos tükörre.

Az ötlet nem teljesen új, hiszen különálló kiegészítőként lehet már találkozni hasonló megoldással. Maguk az autógyártók viszont eddig nem foglalkoztak vele, a CT6 lehet az első autó, amelybe előre beépítik a kamerarendszert.

Rovatok