Index Vakbarát Hírportál

Lencse nélküli mikroszkóp segíthet a rák azonosításában

2014. december 22., hétfő 15:49

A nagy teljesítményű mikroszkópok segítenek a rákos sejtek minél hatékonyabb észlelésében, viszont nagyon drágák és bonyolultak, így csak korlátozott számban, nagyobb és jobb anyagi helyzetű rendelőkben állnak rendelkezésre. Ezen a problémán segítene a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem tudósainak új találmánya, a lencse nélküli mikroszkóp.

Az eszköz úgy működik, hogy a behelyezett szövet- vagy vérmintát megvilágítják, az így képződő árnyékokat pedig a digitális kamerákéval megegyező fényérzékelő szenzorral rögzítik. Az így kapott adatokból szoftveresen három dimenziós hologramot hoznak létre, amelyet színkódokkal is ellát az algoritmus, hogy még könnyebben kiszúrható legyen egy esetleges rendellenesség.

Az új technológia eredménye egy olyan mikroszkóp, amely ugyanolyan hatékony, mint a hagyományos társai, viszont jóval olcsóbb és egyszerűbb. Már ha kész lesz, mert Aydogan Ozcan társszerző szerint egyelőre még sok finomítást igényel az eljárás. Ha bevethető lesz, a lencse nélküli mikroszkóp több ember számára teheti elérhetővé a rákos megbetegedések felderítését.

Rovatok