Index Vakbarát Hírportál

Sosem gondolta volna, milyen szép is lehet a kiberháború

2014. december 23., kedd 23:00

Amellett, hogy iszonyatosan látványos, rendkívül informatív is a Norse IT-biztonsági cég által működtetett térkép, amin valós időben lehet nézni a kiberháborút.

A Norse ehhez az iszonyatosan szerteágazó szenzorhálózatát használja, amit 50 ország nagyjából 200 adatközpontjában szórtak szét. Ezek pont úgy néznek ki, mint bármi más az interneten, legyen az egy tablet, egy bankautomata vagy akár egy nukleáris erőmű. Mivel az internetes hálót úgy tervezték, hogy jelezze a többi felhasználó számára a kártékony akciók IP címeit, így ebből látványos térképet lehet csinálni.

A cég ezeket a kártékony IP-let valós időben, amiket meg is mutat nekünk. Persze a látható adat csak egy töredéke annak, amit valóban figyelnek a Norse-nál, hiszen a napi szinten 150 terabyte-nyi átszűrt adat vizualizálása szinte lehetetlen és felesleges is, viszont a Darklist nevű szolgáltatásukra előfizető felhasználók könnyű szerrel kiszűrhetnek minden támadást, ami a megjelölt IP-kről érkezik.

„Kanadát nem nagyon támadják. Gondolom túl rendes arrafelé mindenki” – viccelődött a Norse alelnöke a Polygonnak, azt viszont kiemelte, hogy az Észak-Kínából érkező támadások nagy része valójában észak-koreai, mert az az ő infrastruktúrájuknak a része.

Az alatt a bő negyed óra alatt, amíg mi is figyeltük a Norse térképét, 1200-nál is több támadást indítottak Kínából, míg az Egyesült Államok területéről nagyjából 450-et. A harmadik helye Oroszország kullogott 100-zal. A célpontoknál viszont nem volt ekkora verseny, Amerika bőven 2000 fölött járt, amikor az oroszok még az 50-et is alig érték el. Aztán Tajvan két perc alatt 800-szor rontott a nyugatra, amit válaszul Amerika gyorsan be is hozott. Utána magukra hagytuk a hackereket.

De mi a fene lehet Kirksville-ben?

Három amerikai célpont kapott rengeteg támadást, Seattle, St. Louis és a mindössze 17 ezer lakosú Kirksville Missouri államban. És ez nem csak időszakos, a reddit tanúsága szerint júniusban is kiemelt célpont volt Kirksville, de az ottani felhasználók sem tudtak rájönni, mi lehet a hátterében.

3D-ben is hasonló a buli

A Kaspersky-nek is van egy hasonló felülete, ráadásul ott nem kiterített térképen, hanem egy földgömbön lehet követni a kiberháborút, teljesen interaktív módon, mert forgatni és zoomolni is lehet.

Rovatok