Index Vakbarát Hírportál

Fényképezővel lopható az ujjlenyomat

2014. december 30., kedd 10:35

Európa legnagyobb hekkerközössége, a német Chaos Computer Club idei találkozóján bemutattak egy új módszert, amivel távolból is ellopható egy emberi ujjlenyomat. A Starbug álnéven ismert Jan Krissler azt mutatta be, hogy miként lopta el a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen ujjlenyomatait.

Eddig csak sima felületekről, többek közt a mobilok üveg vagy műanyag kijelzőjéről másoltak le ujjlenyomatokat, Krissler azonban személyes kontaktus nélkül tudta megszerezni a miniszter biometrikus azonosítóját. Elmondás szerint egy nyilvános eseményen, teljesen hétköznapi fényképezővel is tudunk olyan fotót készíteni, amely alapján legyártható egy ujjlenyomat pontos másolata.

Krissler egy közeli fényképet készített Leyen hüvelykujjáról, és más szögekből készült fotókkal tette teljessé az ujjlenyomatot.

Komoly biztonsági problémát jelent, ha valóban bárki le tud másolni egy ujjlenyomatot. Ez nem jelenti azt, hogy most azonnal le kell állni az ujjlenyomatra épülő beléptetőrendszerek használatával, hiszen az még mindig sokkal megbízhatóbb védelmet nyújt, mint a 4-8 jegyű PIN-kódok.

Rovatok