Index Vakbarát Hírportál

Magyar útlevelet vásárolt a neten egy robot

2015. január 4., vasárnap 13:29

Január 11-től nyílik az a kiállítás Svájcban, ami egy robot vásárlásaiból nyílik, írja a fusion.net. Carmen Weisskopf és Domagoj Smoljo művészek projektjükben egy robotot programoztak arra, keresgéljen a deepweben, és véletlenszerűen vásároljon is dolgokat heti száz dollár értékben.

A svájci galériában ezeket a tárgyakat állítják ki. Legérdekesebb darabok között olyanok szerepelnek, mint például egy csomag ecstasy tabletta, vagy egy magyar útlevél szkennelt oldalai, ami az eladó szerint tökéletesen alkalmasak online azonosításra.

A projekt többek között arra a kérdésre világít rá, hogy mi a helyzet akkor, ha egy robot vásárol illegális dolgokat a neten. Ki büntethető, kit lehet felelősségre vonni? Mondhatjuk-e, hogy a robot programozója nem bűnös, hiszen nem tudhatta, hogy miket fog vásárolni a robot véletlenszerűen, miközben olyan helyeken vásároltatta a robotot, ahol tudta, hogy lehetnek illegális dolgok? A Forbes erről kérdezett tavaly egy jogász professzort.

A két művész pedig a The Guardiannak nyilatkozott a projektről. Többek között arról beszélnek, hogy azért nyílik Svájcban ez a kiállítás, mert a svájci törvények kezelik a legszabadabban a művészeti szabadságot. A kiállítás, benne az illegális dolgokkal ráadásul egy zurichi rendőrállomás mellett nyílik. 

Rovatok