Index Vakbarát Hírportál

Ötmillió dollárnyi bitcoint loptak

2015. január 6., kedd 14:24

 Még egy év sem telt el azóta, hogy összeomlott az akkori legnagyobb bitcointőzsde, az Mt. Gox, miután hekkerek loptak onnan és csődöt jelentett. Most pedig egy másik tőzsde dőlhet be: az Egyesült Királyságból és Szlovéniából működtetett Bitstamp bejelentette, hogy offline lesz, amíg kivizsgálják azt a biztonsági incidenst, amelyben ellopták a tárolt pénzük egy részét a hétvégén.

A cég szerint „kevesebb mint 19 ezer bitcoint loptak el”, nagyjából 5,1 millió dollárt. Arra figyelmeztetik felhasználóikat, hogy egyelőre ne használják az oldalt, a pénzeket befagyasztották. 

Az oldal próbálja nyugtatni a felhasználókat, hogy nincs a Goxhoz mérhető problémájuk, csak az „üzemi pénztárcát” támadták meg, ami csak egy részét tartalmazza azoknak a bitcoinoknak, amit éppen megvettek és eladtak. A bitcoinok többi részét direkt nem online tartják, és elég megtakarításuk van ahhoz, hogy kipótolják az ellopott pénzt.

A cég most együtt dolgozik a bűnoldozó szervekkel, hogy kiderítsék, ki állt a hekkelés mögött, és nemsokára újra elérhetőek lesznek. A Bitstamp  messze nem a legnagyobb bitcointőzsde, csak a tranzakciók hat százalékáért felelnek, viszont az Mt Gox. összeomlása óta egyre népszerűbbek. 

Rovatok