Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott az új Macbook Air

2015. január 7., szerda 14:20

A 9to5Mac Apple-ügyi szakblog megszerezte az Apple 2015 közepére tervezett megjelenésű új notebookja, az új Macbook Air néhány képét és technikai részletét. Az Apple ugyan annak idején számítógépekkel indult (ezek voltak az első Mac gépek), és amikor majdnem csődbe ment, megint csak számítógépek húzták ki a gödörből (az iMac család), de az utóbbi években a gyökereit elhagyva már sokkal inkább az okostelefonokra, tabletekre, és a digitális zeneterjesztésre koncentrál. A legutóbbi komolyabb lépésük notebookfronton 2012-ben a retinás Macbook Pro piacra dobása volt.

Az új Macbook Air 12 hüvelykes kijelzővel érkezik, így könnyen megkülönböztethető lesz a régi, 11, illetve 13 hüvelykes modellektől. Gondolná az ember, de ezúttal ez nem egészen így van, ugyanis a képernyőt, illetve a billentyűzetet körülvevő kávát is olyan minimálisra szorították a tervezők, hogy hiába nagyobb a kijelzője, a 12-es modell egy leheletnyivel kevésbé széles (és egy picivel magasabb) lesz, mint a 11-es. A billentyűzetet is összehúzzák, a tapipad közelebb kerül hozzá, és maguk a gombok is egymáshoz – ez az ára annak, hogy ne kelljen a méretüket csökkenteni.

Az Air-sorozat névjegye a valószínűtlenül vékony kialakítás, ebben az új modell jelentősen felülmúlja a régieket, bár konkrét adatok nem szivárogtak ki arról, hogy pontosan hány milliméter vastag is, ahogyan a tömege sem ismert (a jelenlegi modellek 1,08, illetve 1,34 kg-osak). Az mindenesetre sokat elmond, hogy az új gép annyira vékony, hogy az Apple teszterei között Macbook Stealth (lopakodó Macbook) a beceneve.

Nagy újítás, hogy a gépről szinte minden port eltűnik, nem lesz többé memóriakártya-csatlakoztatási lehetőség, sőt, az Apple nemrég bevezetett új töltőszabványa, a Lightning portja sincs meg, ehelyett lesz egy kimenet a fülhallgatónak, és egy USB port, abból is az új szabvány, az USB Type-C, amiben az a pláne, hogy szimmetrikus, azaz megfordítva is rá lehet dugni a csatlakozót. A töltőre is ezen keresztül csatlakozik majd a notebook, ami előrevetíti egy USB-többszöröző Apple-kütyü megjelenését is, elvégre az nem túl valószínű, hogy ne lehessen egyszerre egy egeret és a töltőt rádugni a gépre.

A további technikai részletek, és az ár egyelőre ismeretlen, ahogyan a premierdátumra sincs 2015 közepénél pontosabb előrejelzés. A Verge mindenesetre azt jósolja, hogy a szokásos Apple-áraknál jóval olcsóbb lesz az új notebook.

Rovatok