Index Vakbarát Hírportál

Vigyázz Vegas, itt a verhetetlen pókerrobot!

2015. január 9., péntek 16:59

Bajban lesznek a kaszinók, ahol eddig komoly összegek cseréltek gazdát a pókerasztalnál, mert kanadai kutatók kifejlesztették a legyőzhetetlen programot. A szoftver a két hónapig tartó tesztelése alatt 24 billió Texas Hold'em osztást játszott végig, valószínűleg többet, mint az egész emberiség a játék 1900-as évekbeli megjelenése óta.

A gép nem fog mindig győzni, mert előfordul szerencsétlen lapkiosztás, de az Alberta Egyetem tudósai azt mondják, hosszú távon nem veszít pénzt a pókerrobot. A programot egyébként bárki kipróbálhatja az egyetem weboldalán.

A Cepheus névre keresztelt algoritmus sikere azért komoly eredmény, mert a pókerben a játékosok nem ismerik egymás lapjait, szemben például a sakkal, melyben mindkét játékos ismeri az aktuális erőviszonyokat. Részben ez az oka, hogy Gary Kaszparov sakkvilágbajnokot már 1997-ben meg tudta verni az IBM Deep Blue nevű szuperszámítógépe.

A tudósok játékelméleten alapuló fejlesztésének sok már területen hasznát vehetik - írja az MTI. A repülőtéri biztonsági ellenőrzőpontok automatikus rendszereit például lehet úgy tervezni, hogy a pókerhez hasonló bizonytalanságot és hiányzó információt is beépítsék.

Rovatok