Index Vakbarát Hírportál

Jöhetnek a panorámafilmek Youtube-ra

2015. január 12., hétfő 12:03

A Google igyekszik lépést tartani a mozgóképversenyben. Nemrég aktiválták a Youtube-videóból animgifet készítő funkciót, és most bejelentették, hogy hamarosan felkerülhetnek a videomegosztóra a 360 fokos kamerákkal készített filmek is.

Azon dolgozunk, hogy a következő hetekben támogatást biztosítsunk a 360 fokos videókhoz.

– mondta a Youtube szóvivője a Verge-nek.

A bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy a CES-en több, 360 fokban filmező kamerát is bemutattak. A csúcsmodell a Giroptics 360cam volt, ami még ebben a negyedévben a piacra kerül, és támogatja a közvetlen feltöltést a Youtube-ra; a projektre 1,4 millió dollárt dobtak össze a Kickstarteren. A kamerával még videókat is lehet illeszteni a Google Street View utcaképeibe.

A most bemutatott modellek is kínálnak hasonló funkciókat. A Ricoh Theta és a Kodak Pixpro SP360 például szintén készíthetnek térhatású filmet, és ezekről is közvetlenül lehet filmet exportálni a Youtube-ra. A 360cam ára 499 dollár lesz; a Ricoh Theta 359 dollárba, a Kodak Pixpro 349 dollárba fog kerülni. Az összes modell beépített wifivel, valamint Android- és IOS-támogatással érkezik.

Az akciókamera-gyártás piacvezetője, a Gopro még nem mutatott be 360 fokos kamerát, de több cég készít olyan kiegészítőket a kameráikhoz, amikkel szimulált térhatású filmet lehet készíteni.

Rovatok