Index Vakbarát Hírportál

Minden út a 10.76.1.11-be vezet

2015. január 12., hétfő 11:10

A fejlett világtól teljesen elszigetelt Észak-Koreában természetesen az internet sem úgy működik, mint a világ bármelyik másik országában. Egy hekkernek sikerült megszereznie a kommunista ország hivatalos operációs rendszere, a Red Star OS beépített böngészőjét, és kiderült, hogy a Firefox-klón egyetlen célra van ráállítva:

a http://10.76.1.11 címre.

A Naerna egy több tucat verziószámmal ezelőtti Firefox-verzióra épül, és nagyjából olyan érzés a használata, mintha leülnénk az öt évvel ezelőtti internet elé - írja Robert Hansen, a White Hat Security infobiztonsági cég alelnöke a vállalat blogján.

Mi ez a 10.76.1.11-es cím? Amikor netezés közben beírunk egy szöveges címet a böngészőbe, a netszolgáltató DNS-szerverei dekódolják ezt a szöveget; az Index.hu nevét például a 217.20.130.99 számsorra, mert ezen a címen érhető el a cikkeket tároló szerverünk. Próbálják csak ki, hogy az index.hu helyett a  217.20.130.99 számsort írják be: ugyanúgy az újságunk fog betöltődni.

Az észak-koreai megoldás azért érdekes, mert bizonyos IP-címeket, így a "10." és a "192.168." kezdetűeket is a belső hálózatoknak tartják fenn. Tehát az észak-koreai nyilvános internet úgy működik, mintha egy vállalat belső hálózata lenne.

A böngésző konfigurációjából pedig az is kiderül, hogy miért van ez így. A  Naerna  minden esetben ezzel a címmel kommunikál. A 10.76.1.11-hez futnak be, vagy onnan érhetők el:

A Naerna csak a koreai biztonsági tanúsítványokat fogadja el, az automatikus frissítést nem lehet benne kikapcsolni, és telepítve van rá egy behatolásérzékelő rendszer, amit akár arra is lehet használni, hogy a felhasználó tevékenységét kövessék nyomon. Nem lennénk meglepve, az pont ez lett volna a cél.

Az biztos, hogy az egy IP-címen áthaladó internetes forgalom nem lehet túl gyors, de Észak-Korea – a déli szomszéddal ellentétben – nem is arról híres, hogy sokat törődne a lakosság komfortjával. Sokkal fontosabb a pártvezetők nyugalma, amihez az kell, hogy a nép csak a neki szánt tartalmakhoz férjen hozzá.  

Rovatok