Index Vakbarát Hírportál

Áramkört épít a 3D nyomtató

2015. január 13., kedd 08:59

Egyre izgalmasabb a 3D nyomtatás témája, mert a műanyag tárgyakba már az elektronikát is bele tudjuk építeni. A Voxel8 január elején bemutatott printere a hőre lágyuló műanyagból legyártott formára rá tud fektetni egy áramkört, amihez hozzá is kapcsolja az elektronikai alkatrészeket: vezérlőket, motorokat, led-eket.

A videón is látható, hogy a printer lerak néhány réteg műanyagot, utána a fejlesztő behelyez egy kis csipet az annak kialakított üregbe, a printer pedig hozzányomtatja a lábaihoz az áramkört. Ezzel a módszerrel teljesen zárt elektronikus rendszert lehet építeni, ami nemcsak vízálló, de még buherálókat is távol tartja.  

Sajnos a Voxel8 fejlesztése elrugaszkodik a lakosság által megfizethető ártól. Miközben a csak műanyaggal dolgozó 3D nyomtatókat ára már a laptopokéval vetekszik, a Voxel8 3D Electronics Printer 9000 dollárba kerül, és ennyiért egy kisautót is vehetünk. Persze erre a megoldásra ma még sokkal inkább a mérnököknek van szükségük, kevesen akarnak otthon drónokat nyomtatni. Pedig, ahogy a Voxel8 demójából is kiderül, ez is lehetséges.

Rovatok