Index Vakbarát Hírportál

Már 60 millióan használják a Spotifyt

2015. január 13., kedd 11:56

2014 végére a Spotifynak több mint 15 millió előfizetője és 60 millió aktív felhasználója volt. A cég korábbi, november végi jelentése szerint a zenestreamer-szolgáltatásért 12,5 millióan fizettek, vagyis egy hónap alatt csaknem 2,5 millió előfizetőt láncoltak magukhoz.

A cég növekedése tehát tovább folytatódik, annak ellenére, hogy több lemezkiadó és előadó is kritizálta a cég modelljét. Tavaly Taylor Swift azzal is bekerült a hírekbe, hogy a teljes életművét letiltotta a szolgáltatásról; akkor azzal indokolta a döntését, hogy a Spotify csak egy kísérleti szolgáltatás, ami nem kompenzálja az írókat, producereket, művészeket és zenészeket.

Csak nem értek egyet azzal az általános felfogással, hogy a zenének nincs értéke, és ingyen kéne adni.

– mondta Swift. Szerinte a Spotifyra feltölteni a saját zenéjét olyan, mintha valaki készítene egy festményt, aminek bárki letéphetné a sarkát, és azt állíthatná, hogy az az övé.

Tavaly májusban a Spotifynak még csak 40 millió aktív, nem fizetős felhasználója volt, azóta további húszmilliót szereztek. A cég azt állítja, hogy 2014 végéig több mint kétmilliárd dollárnyi jogdíjat fizettek ki, de a zeneipar továbbra is ferde szemmel néz rájuk. Thomy Yorke, a Radiohead frontembere azt nyilatkozta a saját életművéről a Spotifyról, hogy olyan, mint

egy utolsó kétségbeesett fing egy haldokló holttestéből.

Rovatok