Index Vakbarát Hírportál

Autós újság buktatta le a kísérleti orosz tengeralattjárót

2015. január 14., szerda 10:17

Rájár a rúd a szupertitkos tengeralattjárókra. Tegnap egy észak-koreai modellről derítették ki, hogy ballisztikus és cirkálórakétákat is indíthat a fedélzetéről, mára pedig előkerült egy kép egy orosz tengeralattjáróról, amit az oroszok hétpecsétes titokként őriznek.

Az egészben a legviccesebb, hogy a kép kapásból a Top Gear autós magazin oroszországi kiadásának címlapján tűnt fel. És a lap szerkesztői nem is a tengeralattjárót akarták lefotózni. Az AC–12 jelű tengeralattjáró – becenevén Losharik – létezéséről már eddig is tudtak, de de normális fotót senki nem készített róla. A Top Gear viszont igen, és kapásból a címlapon hozták.

Pedig nem így akarták. Eredetileg a Mercedes-Benz GL450-et akarták címlapra tenni, és ez sikerült is – csakhogy a fotó a Fehér-tenger mellett készült, és a háttérben látszik az AC12. És hiába nem a tengeralattjáró van a fókuszban, valószínűleg ez a legjobb minőségű kép, amit valaha készítettek a Losharikről.

Véletlen? Aligha

Az sem zárható ki, hogy amit látunk, az az oroszok bújtatott propagandája, és így akarták demonstrálni a katonai ütőerejüket vérontás nélkül. (Hasonló célt szolgálnak a légtérsértés-közeli berepüléseik is.)

Egy ilyen húzásból mindenki jól jön ki. A Top Gearnek ez jó reklám; az oroszok tudhatták, hogy a haditechnikai portálok azonnal lecsapnak majd a sztorira; és egyelőre nem érkeztek hírek arról, hogy a Spetznaz a Top Gearre gyújtotta volna a szerkesztőséget. Mindez az támasztja alá, hogy szervezett akcióról van szó.

Viszont, ezt le kell szögezni, ez nem több spekulációnál.

Tíz éve nem tudunk róla semmit

Az ismert adatok alapján a Losharik atom-tengeralattjáró, vagyis saját nukleáris reaktora van, és akár 1000 méter mélységbe is lemerülhet. A fejlesztését még a nyolcvanas években indították, de 1988-ban elfektették, mivel problémák akadtak a finanszírozással – ez nem meglepő, akkoriban omlott össze a Szovjetunió.

A Losharikből 2003-ban már létezett működő példány, de azóta sem tudunk róla semmit. A jármű legalább 60 méter hosszú, 25 személyt tud szállítani, és a merülési képességei félelmetesek lehetnek. Ugyan nem sikerült bizonyítani, hogy a Losharik csinálta, de 2012-ben észleltek egy ismeretlen tengeralattjárót, ami 2000-2500 méter mélységben haladt a Jeges-tengeren.

Rovatok